"På min vårdcentral blir jag konstant felkönad." Så inleds anmälan till Diskrimineringsombudsmannen, DO, från en transsexuell man i Eskilstuna. Han säger att vårdcentralen i Skiftinge ständigt använder pronomenet "hon" och benämner honom kvinna vid vårdkontakter.
En anställd på vårdcentralen ska också ha ringt hem till mannens pappa vid ett tillfälle. Pappan benämnde mannen "son" och "han", men den anställda sa fortsatt "hon" och "dotter" om mannen under samtalet.
Mannen skriver att han varit i kontakt med en chef på vårdcentralen som lovat att ta saken vidare internt. Trots detta fortsätter problemen.
Skiftinge vårdcentral presenterar sig själva på sin hemsida med att de erbjuder ett gott bemötande. Verksamheten är också hbtq-certifierad.
Med anledning av anmälan har DO nu inlett en tillsyn och vill ha svar på en rad frågor från Region Sörmland. Bland annat vilka riktlinjer de har för att använda pronomen i journalanteckningar och om de vidtagit några åtgärder med anledning av anmälan.
Camilla Persson är verksamhetschef på Skiftinge vårdcentral. Hon vill dock inte kommentera ärendet.
– Jag har inte varit inblandad och är inte insatt – jag har precis tillträtt som verksamhetschef för några veckor sedan. Jag ska titta på ärendet tillsammans med regionen och min medicinskt ansvariga läkare och det ska naturligtvis utredas.
Anna Ormegard är primärvårdschef på Region Sörmland. Hon känner inte heller till fallet i detalj, men hon säger att det här är första gången som hon hör talas om att någon DO-anmält en vårdcentral inom regionen.
– Vi arbetar med hbtqi-certifieringar och har bland annat bemötandeutbildningar. Generellt tycker jag att vårdcentralerna är fantastiskt duktiga på att jobba med de här frågorna. Vi är otroligt måna om att bemöta patienterna utifrån deras förutsättningar. Vi ska inte göra någon skillnad på människor oavsett deras läggning, kön, kulturella ursprung, religion eller annat.
Regionens patientsäkerhetsenhet ska nu tillsammans med vårdcentralen utreda händelsen och skriva ett svar till DO.
– Där kommer det nog bland annat anges att vi har ett journalsystem som inte är gjort för den här typen av utmaningar, utan utgår från personnummer, säger Anna Ormegard.
Om DO bedömer att regionen brutit mot diskrimineringslagen, kan myndigheten välja att väcka talan om diskrimineringsersättning i domstol.