Heimstaden arbetar med att minska sin miljö- och klimatmässiga påverkan och provar nu att genom AI att kartlägga energianvändningen i sina fastigheter.
– Vår vision är att förenkla och förgylla livet genom omtänksamma boenden, och en viktig del i det är att minska klimatavtrycket, säger Roland Larsson, drift- och energichef på Heimstaden Sverige, och tillägger:
– Därför tittar vi på olika Proptech-lösningar som kan driftseffektivisera våra fastigheter med fokus på människor, miljö och klimat.
Det är fastigheter i Eskilstuna och Malmö som ingår i pilotprojektet. Med hjälp av AI och maskininlärning ska Heimstaden få insikter om hur energioptimering och boendemiljö samverkar.
– Fastighetssektorn står för ungefär 40 procent av den totala energianvändningen i EU, och många fastigheter där ute har 30 år på nacken och behöver ses över. AI och maskininlärning är potentiellt värdefull teknik som kan hjälpa till att förbättra beståndet, menar Roland Larsson.
Med installerade sensorer lär sig systemet byggnadens termodynamiska beteende och styr således klimatsystemet. Fastighetens prestanda och inomhusförhållanden kopplas ihop med de boendes levnadsmiljö där uppvärmningen hela tiden är optimerad oavsett förändringar i väder eller byggnadernas tekniska egenskaper.
– Vårt AI-projekt i Eskilstuna omfattar fastigheten Namnsdagen 1 som består av bostäder på adresserna Knut Hellbergsgatan 7, Eleonoragatan 19 och Norrgärdesgatan 4, förklarar Robin Wilhelmsson, kommunikationschef för Heimstaden Sverige, och fortsätter:
– Det är ett bestånd om 164 bostäder, ett till fyra rum och kök fördelat på 31 till 100 kvadratmeter, som är uppfört med Miljöbyggnad Silver 2018 och som vi förvärvade så sent som i vintras.
Genom tekniken ska Heimstaden kunna minska den maximala värmeförbrukningen med upp till 30 procent utan att de boendes levnadskvalitet ska påverkas.
När kan ni få svar på hur mycket värmeförbrukningen har minskat i fastigheterna?
– Det lär dröja lite innan vi har tillräcklig med data för att analysera effekterna i Eskilstuna. Troligtvis till hösten-vintern när temperaturerna dippar kommer vi kunna se hur energioptimeringen förbättrats, menar Robin Wilhelmsson och avslutar:
– Vi uppskattar att pilotprojektet kommer att löpa året ut och kan mycket väl pågå in i 2022.