Helena Wisniewska är upprörd över att kommunen återigen tagit bort ängsgräs på Balsta. Hon promenerar där nästan varje dag och bryr sig om den biologiska mångfalden som är viktig för bland annat pollinerare, till exempel bin och fjärilar.
– Jag försöker göra det jag kan för naturen genom att till exempel sopsortera. De har tidigare sagt att man ska vänta med att slå ängräs till slutet av sommaren.
Cirka 10 till 12 meter breda remsor av ängsgräs har huggits ner i år och detta redan i juli. Att behålla ängsgräs under hela blomningsperioden är viktigt för insektslivet. Även björkarna i Balsta allé höggs ned efter torkan 2020 och parkförvaltningen lovade, enligt mejlkorrespondens tidningen fått ta del av, att återplantera träden i allén men det har inte skett.
– Jag vill ha nya björkar nu, helst i går. Jag förstår inte varför de inte återplanterats, men misstänker starkt att det glömts bort, säger Helena Wisniewska.
Enligt parkförvaltningen finns ingen tillgänglig för att kommentera om de nedtagna björkarna men verksamhetschef på park- och naturavdelningen, Charlotte Mörn, säger att de arbetar med frågan.
Helena Wisniewska har haft mejlkorrespondens med Charlotte Mörn under 2019, då svarade hon att parkförvaltningen skulle försöka klippa gräset senare under säsongen. Trots det tas ängsgräset bort tidigt även i år. Orsaken till att man tagit bort gräs är att ge träden mera utrymme och 75 procent av ängsmarken lämnas kvar enligt parkförvaltningen. Kommunbiologerna har inte varit involverade i besluten.
Hade ni inte kunnat ta mindre ängsmark?
– Ja, det hade vi väl kunnat gjort men nu valde vi att göra såhär. Det gör det lättare för träden att etablera sig, säger Charlotte Mörn.
Kjell Westermark, vice ordförande i Naturskyddsföreningen Sörmland, även ledamot i vatten- och naturvårdsberedningen Eskilstuna, menar att kommunekologerna borde ha kunskap om hur viktigt det är med biologisk mångfald. Den kompetensen borde även föras vidare inom kommunen, anser han. Det är också att föredra att kommunen klipper ängsgräset i slutet av säsongen menar Westermark.
– Att ha blommande ängsmark under hela säsongen är viktigt eftersom inte alla växter blommar samtidigt. Att kommunen har som mål att öka ängsmarken är bra men det urvattnar naturen om man gör fel, säger Kjell Westermark.
Han förklarar att problemet är att den biologiska mångfalden är viktigt för alla blommor och insekter.
– Det finns en del som bara gillar vissa blommor så försvinner dem så försvinner det biet eller vad det kan vara för insekt. Biologisk mångfald är därför mycket viktigt för oss människor likväl som för den mest oansenliga blomman eller insekten.
De försvinner?
– Ja vi har kanske bortåt 280 arter solitära bin och 70 stycken av dessa är akut hotade. I första hand av jordbruket men också förändringarna i samhället i stort.
Under 2022 kommer vatten- och naturvårdsberedningen endast att ha två möten, vilket är alldeles för lite enligt Kjell Westermark. Han menar att viktiga frågor, som till exempel när man ska ta ned ängsgräs inte hinner diskuteras eller att beslut hastas fram. Beredningen består av olika intresseorganisationer som genom mötena för en dialog med Eskilstuna kommun.