”Parken består av ett område på cirka fyra hektar och är en perfekt oas för dig som vill njuta av en stund i naturen nära centrum”, säger den skylt som hälsar besökare välkomna till parken.
Eskilstuna-Kuriren träffade Helena Wisniewska, boende i området, redan sommaren 2022. Ärendet gällde då att kommunen hade skördat ängsgräs mitt i sommaren, trots att de uttryckligen arbetar för den biologiska mångfalden. Snart två år senare menar Helena Wisniewska att kommunen blivit bättre med klippningen, nu skärs enbart ytan närmast stigen. Detta gör att det växt- och djurliv som kommunen uppges värna om faktiskt vårdas.
– Här är det nu fint. Det hålls skötsamt utmed gångvägarna och nya björkar är planterade i allén, säger Helena Wisniewska.
Allt som parken har att erbjuda faller dock inte Helena Wisniewska i smaken. Tidigare i år lämnade kommunen flertalet stora högar med jord och trädrester, som i stort sett legat orörda sedan dess. En del av jorden har använts till planteringar i parken, men dessa ligger dolda bakom högarna.
– Det kanske är så att kommunen har för lite plats på en deponi och således sprider ut det här. Jag tror inte att man skulle göra så här i Stadsparken. Här i området finns äldre som inte orkar in till parkerna i staden och får bara se dessa högar nu, säger en uppgiven Helena Wisniewska.
Eskilstuna kommun har ett klimatprogram där de lyfter fram hur allt fler människor flyttar till staden och att andelen bebyggd yta ökar med detta. Kommunen betonar hur alla aktörer behöver samarbeta för att öka andelen grönytor, då det hjälper till att kapsla in växthusgaser.
Är det så att kommunen arbetar för att öka andelen grönytor, utan att först ens ta vara på de som finns?
– För det mesta anser jag att kommunen värnar om sina grönområden, det ser ut som att de bryr sig. Det är bara så svårt att förstå vitsen med högarna, jag går hellre en annan väg på min promenad än att behöva se dessa i parken. Man påverkas ju av omgivningen, menar Helena Wisniewska.
Helena Wisniewska önskar att kommunen åtgärdar eller ger en förklaring till högarna.
– Om högarna måste vara kvar, lägg dessa i närheten av en skogsdunge. Förbipasserande slipper då se dessa, säger Helena Wisniewska och fortsätter:
– Vi har här en fin oas och sen väljer kommunen att få det se ut som en soptipp.
Slutligen önskar Wisniewska att de som har fattat beslutet borde komma och se hur det ser ut i Balsta våtmarkspark. Hon vill veta om de tycker parken har hanterats väl, om de själva hade velat se detta dagligen.
Fredrik Eklund, trädvårdare på samhällsbyggnadsförvaltningen i Eskilstuna kommun, berättar att de högar som finns i Balsta våtmarkspark är till för att främja den biologiska mångfalden. Samhällsbyggnadsförvaltningen arbetar med att tillföra högre biologiska värden i Balsta. Kommunen menar också att det fanns bra logistiska lösningar, ingen kostnad för deponi och att parkens storlek var till fördel.
– Åtgärderna i Balsta är ett sätt att tillskapa attraktiva miljöer för djur och andra organismer som är viktiga för staden. Att placera ut död ved i biodepåer är ett bra sätt att slippa dyra kostnader för transporter och deponi samt att skapa livsmiljöer för ökad biologisk mångfald, berättar Fredrik Eklund och fortsätter:
– Vi arbetar aktivt med att värna och utveckla biologisk mångfald och ekosystemtjänster i staden, enligt kommunens grönplan som antogs av kommunfullmäktige 17 december 2020.
Det finns frågor gällande det estetiska med högarna, hur tar ni till er dem?
– Åsikter kring det estetiska är svårt att beakta, då de är subjektiva för var och en. Samhällsbyggnadsförvaltningen arbetar långsiktigt med att bevara och öka den biologiska mångfalden i staden och detta är ett sätt att göra det på, genom att anlägga biodepåer.
I dagsläget har ni alltså inga planer på att flytta högarna från parken?
– Vi kommer justera högarna, då de blev lite väl höga. Det kan komma förändringar på deras placering, då markförhållanden styrde sist vi var där, men de kommer inte flyttas från parken, säger Fredrik Eklund och fortsätter:
– Jag har full förståelse för att detta kan väcka anstöt, men det är i linje med kommunens grönplan. Kommunen arbetar hela tiden med att minimera kostnaderna i samband med förvaltningen av park- och naturmark samt minimera negativa konsekvenser för miljön och klimatet.