När får vi fiber? Det är en fråga som många Eskilstunabor ställt efter EK:s artiklar om höghastighetsuppkoppling till internet. Någon efterlyser mera marknadsföring och fler förfrågningar om fiber bland fastighetsägarna. En annan vill ha svar på hur Eskilstuna Energi och Miljös fiberstrategin för Eskilstunas tätort ser ut.
Men det kommunala energibolaget är, och ska heller inte vara, ensam aktör när det gäller fiberutbyggnaden i Eskilstuna. Riksdag och regering har bestämt att fibernätet ska byggas ut i konkurrens och på marknadsmässiga grunder - så att konsumenterna inte ska behöva betala mer än nödvändigt för en uppkoppling.
I dagsläget har en tredjedel av fastigheterna i Eskilstunas tätort tillgång till höghastighetsuppkoppling via fiber. Hur det kommer att se ut i framtiden beror helt och hållet på hur många i ett område som är villiga att betala för en uppkoppling.
Konkurrenssituationen gör det dock svårt att få klart för sig vilka stadsdelar i Eskilstuna som kan tänkas stå på tur för utbyggnad. Både Eskilstuna Energi och Miljö och konkurrenten, statliga bolaget Telia, uppmanar fastighetsägarna att prata ihop sig med sina grannar och sedan höra av sig när de fått ihop ett tillräckligt stort grävunderlag.
Men ingen av dem vill berätta om hur många intresseanmälningar de fått in från de olika stadsdelarna, vilka områden som kan tänkas stå på tur, eller var de verkligt vita fiberfläckarna finns i Eskilstunas tätort. Det vore att bjuda konkurrenten på gratisinformation.
I våras började sondera EEM intresset för fiber i Odlaren. Men innan energibolaget hunnit processa förfrågningarna var Telia ute med ett erbjudande i området - och EEM skrinlade sina grävplaner. Även i Mälarbaden hann Telia före Eskilstuna Energi och Miljö.
— Vårt uppdrag är att ansluta fastigheter till självkostnadspris, säger Robert Berlin som är stadsnätschef på EEM. Vi bygger en öppen infrastruktur där tjänsteleverantörerna konkurrerar om att leverera sina tjänster till våra anslutna fastigheter. Öppenheten är grunden i Stadsnätets affärsmodell, vilket leder till lägre priser. Men vi måste vara försiktiga när det gäller marknadsföring. Om vi skulle gå ut och påstå att vi är billigare på tjänsterna kan vi riskera att stämmas för otillbörlig marknadsföring.
De senaste åren har Marknadsdomstolen fått in flera stämningar som gällt mobila nättjänster. Både Telia och Tele 2 har till exempel stämt konkurrenten Tre för vilseledande marknadsföring.