Kebab lika poppis som pizza – och här är den bästa

Läsarna röstade och tidningens egna Krogpatrullen testade. Resultatet? Vill du käka stans bästa kebabtallrik i dag – dra till Phoenix restaurang & pizzeria där såsen nästan är lika viktig som köttet. "Många har försökt kopiera receptet", säger ägaren Nashwan Faransi som håller hårt i hemlisarna.

Bäst i test – när den egentliga vinnaren Kebabfabriken bommade igen hoppade kebabtallriken på Phoenix restaurang & pizzeria upp i topp i Eskilstuna-Kurirens test. Omdömet? Saftigt kött och sås med sting. Ägaren Nashwan Faransi håller med. "Köttet ska vara just saftigt", säger han.

Bäst i test – när den egentliga vinnaren Kebabfabriken bommade igen hoppade kebabtallriken på Phoenix restaurang & pizzeria upp i topp i Eskilstuna-Kurirens test. Omdömet? Saftigt kött och sås med sting. Ägaren Nashwan Faransi håller med. "Köttet ska vara just saftigt", säger han.

Foto: Veronica Karlsson

Eskilstuna2024-01-01 12:03

Enligt Krogpatrullen är köttet saftigt och såsen har sting. Men andra ord – på Phoenix restaurang & pizzeria har man koll på kebab.

– Om jag håller med? Självklart, säger ägaren Nashwan Faransi, 50. 

– Köttet ska vara just saftigt, det får inte vara torrt men inte för fett heller. Det handlar om en balans. 

undefined
Bra råvaror och hemlisar – så lyder receptet (!) för att få till en riktigt lyckad kebabtallrik. "En vanlig dag säljer vi kanske 35 kilo kebab. På nyårsdagen är det ungefär 75 kilo", säger Nashwan Faransi på Phoenix restaurang & pizzeria.
undefined
Inte för torrt, inte för fett. "Det handlar om en balans."

Annars – vad är hemligheten bakom en lyckad kebabtallrik?

– Vi har ju vårat egna recept på själva köttet. Kryddorna är viktiga också, sen finns det saker som jag inte kan säga. 

Aha, får jag fråga vad det är för kryddor då?

– Nä, det är hemligt, säger han och gapskrattar.

undefined
Nashwan Faransi öppnade pizzerian i lokalerna på Careliigatan för 25 år sedan.
undefined
Nasim Denha gillar både pizza och kebab men på senare tid har det blivit lite mindre av det goda. "Jag behövde gå ner i vikt", säger han.

Det visar sig vara lika omöjligt att snoka reda på deras såsrecept.

– Det är många som har försökt kopiera receptet på den vita såsen. Men det går inte. 

Phoenix restaurang & pizzeria har funnits sedan 1999. Nashwan Faransi konstaterar att en pizza länge varit Eskilstunabornas självklara val på nyårsdagen. Men att kebaben har kommit med stormsteg.

– Det är nästan 50/50 nu. Kebab och kyckling går bra. En vanlig dag säljer vi kanske 35 kilo kebab. På nyårsdagen är det ungefär 75 kilo. Sedan har vi ju en hel veganmeny också och den borde ni testa. För den är bäst i hela Eskilstuna.

Till sist – vad väljer du själv, pizza eller kebab?

–Båda. Men okej, kebabpizza – då blir det ju både kebab och pizza!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!