Eskilstunabor undviker att gå på offentliga toaletter

Pandemirestriktionerna är borta och det innebär att fler människor rör sig i centrum. Men vad gör man om man blir nödig på stan? Svaret verkar vara: håller sig.

Taila Hasselström, 37 år, tycker att de offentliga toaletterna ofta är ofräscha.

Taila Hasselström, 37 år, tycker att de offentliga toaletterna ofta är ofräscha.

Foto: Karolin Fridell

Eskilstuna2022-03-05 20:48

Majoriteten av svenskarna undviker att gå på offentliga toaletter, visar en ny Sifo-undersökning, gjord på uppdrag av Apotek Hjärtat. Unga kvinnor är de som tycker det är absolut värst att använda offentliga toaletter. När tidningen gör en enkät i Eskilstuna centrum verkar resultatet från undersökningen att stämma.

undefined
Taila Hasselström, 37 år, tycker att de offentliga toaletterna ofta är ofräscha.

– Det är orent på offentliga toaletter och det behövs fler. Det är också konstigt att man måste betala här, när jag jämför med mitt hemland Brasilien. Där behöver man inte betala och det finns många fler toaletter på shoppingcentrum, de är också fräschare. Varje gång jag måste gå på toa i Cityhuset så är det smutsigt. Jag har med handsprit och våtservetter som jag gör rent med, säger Taila Hasselström, 37 år.

Studenterna Nora Nordgren och Maryana Haddad har liknande upplevelser av offentliga toaletter – men har också några tips för hur man kan göra det mer drägligt att utföra sina behov på stan.

undefined
Studenterna Nora Nordgren, 22 år och Maryana Haddad, 28 år, undviker att använda offentliga toaletter. De känns ofräscha och luktar kiss tycker de.

– Jag hatar offentliga toaletter, det stinker alltid och luktar kiss där. Jag väntar hellre med att kissa tills jag kommer hem. Om jag måste gå så gör jag det, särskilt när det gäller nummer två eftersom jag har IBS. Det är oftast fräscht att gå på universitetets toaletter, säger Nora Nordgren, 22 år.

– Jag gör alltid rent med vatten och tvål. Sen lägger jag papper på hela ringen innan jag går på toaletten så det tar tid, säger Maryana Haddad, 28 år.

Undersökningen visar även att varannan svensk undviker att bajsa på offentliga toaletter. För majoriteten av dessa, 71 procent, leder det till negativa konsekvenser. Sofia Antonsson, legitimerad dietist på appen Belly ballance och expert på IBS och maghälsa, är inte förvånad.

undefined
Sofia Antonsson är legitimerad dietist och expert på IBS, hos Belly balance. Hon menar att det främst är kvinnor som drabbas av mag-tarm problem.

– Det har jag pratat om väldigt länge. Framför allt kvinnor går inte på toaletten utan håller sig tills de kommer hem. Det är begränsande för väldigt många, säger hon.

Sifo-undersökningen pekar på att skjuta upp toalettbesök kan leda till permanenta problem med mag-tarmkanalen. Den visar också att 31 procent av kvinnorna tycker det är jobbigt att gå på toa på arbetet eller skolan, kontra 14 procent av männen.

– Det är en enorm stress när kroppen signalerar att jag behöver gå på toa men man inte går. Då kan det i stället komma akut när man sitter i kollektivtrafiken. Det skulle kunna gå så långt att själva tömningsreflexen försvagas och till slut så har man ingen riktig reflex där längre.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!