Hetsig debatt om K-fast:s nya bostadsrätter

Samtliga partier utom Vänsterpartiet ställde sig under torsdagens kommunfullmäktigemöte bakom förslaget att låta Kommunfastigheter omvandla en del av sina nyproducerade lägenheter till bostadsrätter.

Samtliga partier i kommunfullmäktige utom V ställde sig bakom förslaget att låta K-fast omvandla en del av sina nyproducerade lägenheter till bostadsrätter.

Samtliga partier i kommunfullmäktige utom V ställde sig bakom förslaget att låta K-fast omvandla en del av sina nyproducerade lägenheter till bostadsrätter.

Foto: Lars Skärlund

Eskilstuna2020-10-22 16:42

En del av de 300 lägenheter som Eskilstuna Kommunfastigheter, K-fast,  ska bygga varje år kommer att ombildas till bostadsrätter. Det ska ske enligt en modell under namnet Tuna Brf där K-fast lånar ut 70 procent av köpeskillingen till bostadsrättsföreningen, pengar som sedan ska amorteras under 20 års tid. Skillnaden mot en vanlig bostadsrätt är att det är föreningen som står för en stor del av finansieringen. 

Som tidningen berättat innebär det att den enskilde köparen betalar en lägre insats men får en högre månadsavgift jämfört med ett traditionellt bostadsrättsköp. 

Kommunstyrelsens ordförande Jimmy Jansson inledde debatten och pekade på att fler människor med små resurser nu kommer att kunna äga sin bostad.

– Nu sänker vi trösklarna för att komma in på bostadsmarknaden. Och att äga sin bostad är det ekonomiskt bästa sett över tid. I en hyresrätt är det alltid någon annan som tar resultatet av en fastighets värdeökning.

Vänsterpartiets gruppledare Maria Chergui gick till hård attack mot Jansson:

– Du har just sålt 577 av K-fasts lägenheter och nu gör du om nyproduktionen till bostadsrätter. Vad finns det kvar av allmännyttan till slut? Det här förslaget ligger inte i linje med K-fasts updrag. Nej, se till att det byggs hyresrätter med rimliga hyror i stället för att människor ska låna en halv miljon och ta risker.

Jimmy Jansson replikerade att den politiska majoriteten sett till att K-fast växer och bygger olika typer av bostäder.

– Maria Chergui får det att låta som att vi ska tvinga människor med svag inkomst att låna 500 000 kronor. Det är inte en anständig ton i debatten. Det vi gör är att vi ger fler människor en möjlighet att få låna och få vara med på den resa som gör att man får ta del av bostadens värdeökning.

Sverigedemokraternas gruppledare Kim Fredriksson fick avslag på sitt ändringsyrkande att ränteperioden skulle sänkas från 20 till 5 år men ställde sig i övrigt positiv till förslaget.

Miljöpartiets gruppledare Marielle Lahti sade att hon såg den nya bostadsformen som ett bra steg mellan hyresrätt och bostadsrätt.

– Det är ett väldigt bra förslag. Vi i Miljöpartiet gillar blandade bostadsformer och vi vill se mer av det. Vi ser dessutom gärna att det skapas former där boende kan umgås tillsammans i till exempel kollektivhus eller odlingslotter.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!