Eskilstuna pastorat vill genomföra en historisk ombyggnation av den tusen år gamla Fors kyrka. Eskilstunas äldsta byggnad har renoverats vid flera tillfällen tidigare, senast 1938, men exteriört har inga tillbyggnader skett sedan 1700-talet. Att det är dags igen beror bland annat på omfattande slitage, men framför allt är det kyrkans verksamhetsbehov som lyfts fram som motiv.
– Det är viktigt för att vi ska kunna bevara Eskilstunas äldsta byggnad så att vi kan använda den för sitt ändamål, säger kyrkorådets ordförande Lars G Linder (S).
– Vi vill ta hand om vår kyrka så att den kan fortsätta att vara det landmärke som den är och fortsätta att vara den samlingsplats för kristna i Eskilstuna som den har varit i 1 000 år.
Enligt planerna ska det bland annat göras en tillbyggnad i direkt anslutning till sidoingången på huvudbyggnadens norra sida. Tillbyggnaden är tänkt att användas för möten och samtal inför dop eller begravning, men även som förråd. För att inte avvika materialmässigt från kyrkobyggnaden ska taket kläs med plåt i kopparkulör och fasaden med gul puts. Renoveringen av den befintliga byggnaden omfattar bland annat byte från direktverkande el till vattenburen fjärrvärme. Väggar och tak invändigt är tänkta att åtgärdas.
I samband med att pastoratet förra sommaren lämnade in ansökningar om bygglov och restaurering till kommun respektive länsstyrelse sa kyrkorådets ordförande Lars G Linder att han hoppades att arbetet skulle kunna inledas runt årsskiftet. I oktober förra året sa kommunen ja till bygglov.
Ansökan om restaurering hos länsstyrelsen har dock stött på patrull. Lars G Linder räknade förra sommaren med att länsstyrelsen skulle vara klar med sitt ställningstagande inom fem månader. Ett år efter att ansökan lämnades in står det i stället klart att länsstyrelsen inte kan godkänna ansökan utan att pastoratet gör vissa kompletteringar.
– De har ju uppenbarligen lång handläggningstid vilket jag tycker är tråkigt, säger Lars G Linder.
– Det är lite sorgligt, men det ligger hos länsstyrelsen.
Den 13 juni i år hade länsstyrelsen ett möte med Eskilstuna pastorat där länsstyrelsen förklarade vilka kompletteringar som behöver göras.
Länsantikvarie Karin Gold Cox på länsstyrelsen konstaterar att ärendet har pågått i flera år. Redan innan pastoratet lämnade in sin ansökan hade det varit flera samrådsmöten mellan pastoratet och länsstyrelsen. Eftersom ärendet är mycket komplext har länsstyrelsen delat upp sin process i tre delbeslut. Ett gäller tillbyggnaden – som länsstyrelsen sa ja till i våras.
– Den åtgärden ser vi som en reversibel åtgärd. Om man någon gång skulle vilja plocka bort den och ha en kyrka utan tillbyggnad igen så går det, säger Karin Gold Cox.
De andra två delarna rör de invändiga förändringarna i kyrkan och förändringar i kyrkparken.
– De ska redovisa arbetsmetod och materialval och hur den här beskrivna åtgärden som de föreslår påverkar byggnaden eller anläggningen, säger Karin Gold Cox.
Länsstyrelsen stödjer sig på kulturminneslagen.
– Sedan 1 000-talet har det funnits en kyrka på platsen och framförallt har den nuvarande kyrkan en del medeltida delar, säger Karin Gold Cox.
– Man ska vara väldigt försiktig med det medeltida murverket. De medeltida murarna har en hög skyddsstatus. De är ju väldigt ålderdomliga byggstrukturer som det finns allt färre av i vårt land.
De medeltida delarna finns i kyrkans långhus och i tornet. På väggarna i vapenhuset längst ner i tornet har man tagit bort lite av bruket så att fragment av väggmålningarna från medeltiden syns.
Karin Gold Cox menar att mötet med pastoratet den 13 juni var bra. Länsstyrelsen har inte satt någon deadline för när pastoratet ska lämna in sina kompletteringar.
– Det är viktigare att det blir ett bra underlag som vi kan gå vidare med, säger hon.
Henrik Mossberg är fastighetsingenjör på Eskilstuna pastorat.
– Vi hade ett bra och kreativt möte där vi gick igenom de här sakerna som de vill att vi ska förtydliga och specificera lite grann. Nu jobbar vi med de här bitarna som vi skulle komplettera.
Det handlar bland annat om att på detaljnivå specificera mått och vilka kulörer man har tänkt använda sig av.
Tycker ni att det är genomförbart fortfarande?
– Ja, men absolut. På ett eller annat sätt kommer vi väl att lämna någonting som alla tycker är okej. Ett sånt här renoverings- och tillbyggnadsprojekt är lite omständligare och mer komplext än om man pratar om ett vanligt hus. Man måste ta hänsyn och vara försiktig så att man inte förvanskar kulturarvet.
Trots att länsstyrelsen redan sagt ja till den del av projektet som omfattar tillbyggnaden så väntar pastoratet med byggnationen av den till dess att alla delar är godkända. Orsaken är bland annat att installationer i kyrkan kommer att hänga ihop med tillbyggnaden.
– Man vågar inte börja med tillbyggnaden i det här läget när man inte vet att vi har okej för att göra de här åtgärderna i kyrkan, säger Henrik Mossberg.
Han menar att det kan ta ett par månader för pastoratet att ta fram de kompletteringar som länsstyrelsen vill ha. Om länsstyrelsen sedan efter en handläggningstid säger ja kan det enligt Lars G Linder ta cirka ett år att genomföra renoveringen och tillbyggnaden av Fors kyrka.
– Det är inte alls så att vi ska förstöra kyrkan, snarare tvärtom: Renovera och restaurera den så att den blir mer användbar på ett sätt som fungerar på 2 000-talet på precis samma sätt som när man byggde om kyrkan på 1700-talet för att den skulle fungera för dåtidens behov.
– Det är inte första gången i historien som kyrkan har byggts till. Den har byggts till fem-sex gånger, men den har aldrig byggts till på ett så här pietetsfullt och reversibelt sätt.