Jordgubbar till midsommar – en lokal angelägenhet

Iskallt i april och högsommarvärme i maj har inneburit flera utmaningar för landets bärodlare. Att midsommarafton dessutom ligger tidigare än i fjol gör varje dag avgörande för tillgången på mogna jordgubbar. "Vi lyckades tackla det bra ändå och har fått fram goda gubbar till årets viktigaste helg", säger Peter Johansson och Malin Lindstedt på Solby gård i Eskilstuna.

"Som bärodlare känns det extra bra att kunna erbjuda egna jordgubbar till Midsommar", säger Peter Johansson och Malin Lindstedt på Solby gård.

"Som bärodlare känns det extra bra att kunna erbjuda egna jordgubbar till Midsommar", säger Peter Johansson och Malin Lindstedt på Solby gård.

Foto: Joakim Serrander

Eskilstuna2024-06-18 15:03

Jordgubbar till midsommar är för många lika självklart som griljerad skinka till jul. Det ska bara finnas där på bordet. Vårens nyckfulla väder var däremot nära att ställa till det ordentligt med bärproduktionen.

– Fram till början av maj såg det lite vanskligt ut. Vi upplevde en väldigt märklig försäsong. Mars var fin och då planterade vi årets hallon. April var däremot något helt annat. Rejält med minusgrader nattetid och mycket snö. Någon riktig vår fick vi aldrig och när väl värmen kom månaden efter gick det nästan lite väl fort, säger Malin Lindstedt som driver Solby gård tillsammans med maken Peter Johansson.

undefined
"Som bärodlare känns det extra bra att kunna erbjuda egna jordgubbar till Midsommar", säger Peter Johansson och Malin Lindstedt på Solby gård.
undefined
En jordgubbe på friland redo att plockas.

De har kunnat erbjuda jordgubbar i snart två veckor och sedan några dagar plockar de även ätmogna bär på friland, alltså sådana som växer under bar himmel.

– Varje dag räknas för oss och i år ligger midsommar tidigare än förra året. Nu har vi ändå fått fram bra med bär utan att behöva stressa odlingen och då mår också plantorna bättre, säger Peter Johansson och trycker på vikten av att kunna erbjuda jordgubbar till midsommar.

undefined
På senare år har det blivit något av en tradition att bege sig till Solby gård för att köpa färska bär på midsommmarafton.
undefined
På marken i hallonodlingens tunnelgångar står flera lådor som hyser hjälpsamma humlor. De sköter pollineringen och ser till att få fart på bärens växtlighet.

– Den helgen är startskottet på bärsäsongen och vi kommer att plocka av varenda mogen jordgubbe så att folk ska kunna njuta av vår skörd på midsommarbordet.

De senaste åren har kön ringlat lång på gårdsplan på midsommaraftons förmiddag. Det har blivit något av en tradition att köpa gårdens bär på den stora dagen.

undefined
I fjol ringlade kön lång utanför Solby gård på midsommaraftons morgon. Klockan nio prick startade jordgubbsförsäljningen.

– Många handlar redan på torsdagen, men med åren har det blivit en happening att ta sig hit på fredagen för nyplockade jordgubbar. Vi pratar ju gärna om olika bärsorter med kunderna, men på midsommarafton är det sådant tryck och då blir det mest fokus på att kränga i högt tempo.

undefined
I år kommer Solby gård även kunna erbjuda egna hallon lagom till Midsommar.
undefined
På väg ut till jordgubbslandet. Malin Lindstedt och Peter Johansson, med sina trogna följeslagare Salsa och Sally.

För första gången i Solbys historia kommer gården även kunna erbjuda hallon till den kommande storhelgen.

– Ja, det känns fantastiskt och de har nästan blivit lika populära som våra jordgubbar. Vi har medvetet valt att tidsmässigt sträcka ut våra planteringar och målet är att vi framöver ska kunna erbjuda egna bär under en period av sex månader, säger Malin Lindstedt.

Lika gynnsamt har det inte varit att odla färskpotatis i år och någon sådan kommer heller inte finnas på gården till helgen.

– Vi kunde inte sätta ut potatisen förrän i mitten av maj och den behöver sina två månader i jorden. Nu hoppas vi kunna ta den första skörden 10 juli.

undefined
Nyskördat som smakar rart.

I likhet med andra branscher som präglas av extrema toppar i efterfrågan drar också jordgubbar till sig lycksökare och oärliga aktörer.

På senare tid har polisen gjort flera insatser mot oseriös jordgubbsförsäljning och varnat bärköpare för risken att bidra till organiserad kriminalitet.

Hur påverkar den diskussionen er verksamhet?

– Med korrekta arbetsförhållanden, skatter, emballage och transporter funkar det inte att sälja en liter jordgubbar för 15 kronor. Det tror vi att de allra flesta fattar.

Solby gård säljer endast sina bär på gården, dels för att behålla kontrollen över distributionen, dels för att det ger kortast möjliga väg till konsumenterna.

– Att odla just jordgubbar är en dyr produktion och känns det inte seriöst i försäljningsledet så är det sannolikt inte det heller.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!