Det är Lars Nordquist, som är ordförande i Nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjande i Sörmland, som plockar fram en gammal undersökning som visar att cyklisterna i Stockholm är de som allra bäst i landet förstått vikten av cykelhjälm innan man trampar ut i trafiken. Hela 75 procent av alla vuxna cyklister i Stockholm använder cykelhjälm. Mot 43 procent av alla sörmlänningar och 29 procent av alla i Kronobergs län.
– Nu skulle vi gjort en ny mätning för att få fram siffrorna för i år, men coronan kom emellan så vi får skjuta på den undersökningen till senare i höst.
Lars Nordquist tror inte att det handlar om några stora förändringar på årets statistik i jämförelse med fjolårets, och han är den förste att beklaga detta.
– Vi har att kämpa med många cyklisters uppfattningar om att de minsann färdas på ett miljömässigt korrekt sätt, och att de därmed kan unna sig att bära sig åt lite som man vill i trafiken, säger han.
Det gäller givetvis inte alla cyklister, men tillräckligt många beter sig på ett sätt som kan bli väldigt dyrbar.
Varje år skadas 2 000 svenska cyklister, mellan 20 och 30 omkommer i trafiken varje år. Det stora flertalet omkommer på grund av huvudskador.
Trafikverkets beräkningar gör gällande att samhällskostnaden för en svårt skadad person är cirka 5 miljoner kronor, medan en förolyckad kostar samhället 44 miljoner.
– Mot den bakgrunden är 221 dödsoffer som krävdes i trafiken i fjol väldigt dyrt ur samhällsekonomisk synvinkel sett, säger Lars Nordquist. För att inte tala om de 324 dödsoffer som krävdes året dessförinnan.
NTF har man haft flera kampanjer där man delat ut cykelhjälmar gratis.
– Gratis är inte helt lyckat, det är bättre om det kostar... men inte så mycket...Vi hade en kampanj vid Örebro universitet där vi sålde cykelhjälmar till studenterna för 150 kronor. Vi sålde 400 hjälmar på väldigt kort tid.
NTF har även haft liknande riktade kampanjer tidigare och sålde cykelhjälmar till vuxna cyklister i Sörmland för 70 kronor.
Nu tror inte Lars Nordquist att någon kan ta rygg på Stockholmscyklisternas säkerhetstänk riktigt än, och menar att det heller inte är så undra på.
– Det är ingen annan stad som har fullt så tät trafik som man har i Stockholm, och det är klart att känslan infinner sig hos alla som ger sig ut i den trafiken att här kan vara direkt farligt att vistas i och då utrustar man sig därefter.