Hjälp till att rusta ett idrottsbibliotek

All din sport- eller friluftsutrustning som du inte längre använder kan få ett nytt liv.– Skänk den till vårt idrottsbibliotek.

Eskilstuna2015-04-20 15:00

Det är Mikael Franzén, som är strateg i idrott och folkhälsa på kultur- och fritidsförvaltningen i Eskilstuna, som står bakom uppropet. Och listan på grejor som han efterlyser är lång:

Det kan handla om vinterutrustning som skridskor och pjäxor, klubbor och skidor och stavar, puckar, bandybollar och valla. Och det kan handla om mer sommarorienterad idrott som fotboll eller frisbee. Men gärna även skyddsutrusning om du har någon som du inte längre gör med.

– Vad det handlar om är att försöka skapa förutsättningar för alla barn och ungdomar att pröva på nästan alla sorters idrott, säger Mikael Franzén. Inget ska behöva stupa på att man inte har de ekonomiska förutsättningarna, har du inte råd med utrustningen, kom och låna den av oss.

Första idrottsbiblioteket startas i Skiftingehus, där man redan har två rum klara för utrustning, och där man står beredd nu på lördag (25 april) och söndagen 10 maj att ta emot alla som bestämt sig för att skänka bort lite utrustning.

Biblioteket har redan öppnat på försök men öppnas mer officiellt senare i maj.

Redan nu finns även planer på att starta liknande idrottsbibliotek på Lagersbergsskolan och i Fröslundaskolan. Även Skogstorpsskolan har anmält sitt intresse att starta ett.

Tanken är sedan att man ska locka fotbollsklubbarna och basketklubbarna att komma och ge en bild av hur ett vanligt träningspass kan se ut med just den eller den klubben.

– Så får var och en pröva på och kanske konstatera att nja, fotboll var kanske inte min gren och inte heller basket, medan badminton bara kändes så lyckat.

Målet är också att nå alla de grupper av tjejer, som man genom undersökningar vet missar onödigt många chanser till fysisk aktivitet.

– Vi vet genom egna och andras mätningar av de som gästar allaktivitetsparkerna. Det är 80 procent killar och 20 procent tjejer. Därför ska vi nu med hjälp av personal från Ung fritid i Eskilstuna försöka locka tjejerna till träning direkt efter skolans slut mellan klockan 16 och 17.

Men från kultur- och fritidsförvaltningen vill man även skapa förutsättningar för skolbarnen att pröva på helt otippade sporter.

Som exempelvis goalball, som kommer från handikappidrotten.

På frågan om när projektet utvärderas lyder svaret:

– Det sker fortlöpande. Vi måste se att låntagarna sköter förtroendet och grejorna som de lånar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!