H&M hyvlar ordentligt i Eskilstunabutikerna

Nu är förhandlingarna för H&M:s två Eskilstunabutiker klara och fackförbundet Handels riktar hård kritik mot klädgiganten som hyvlar tjänster.

"Det här är vad vi kallar hyvling. De anpassar personalbemanningen efter kundflödet, de vill ha fler personer på helgerna", säger Daniel Weglin, ombudsman och regionalt skyddsombud på fackförbundet Handels.

"Det här är vad vi kallar hyvling. De anpassar personalbemanningen efter kundflödet, de vill ha fler personer på helgerna", säger Daniel Weglin, ombudsman och regionalt skyddsombud på fackförbundet Handels.

Foto: Niklas Holm

Eskilstuna2023-03-21 15:35

I oktober 2022 gick H&M ut med att 400 tjänster på 69 svenska butiker skulle bort. Sedan dess har förhandlingar pågått lokalt och nu är det klart hur anställda i de två Eskilstunabutikerna drabbas.

– Det man har gjort är att göra om organisationen och tagit bort flera tjänster, säger Daniel Weglin, ombudsman och regionalt skyddsombud på fackförbundet Handels.

– Ett ärende tar vi vidare till centralförhandling. Jag anser att en medlem blir missgynnad enligt föräldraledighetslagen. Hon får gå från 30 timmar i veckan till fem, och hon är föräldraledig.

undefined
Daniel Weglin, ombudsman och regionalt skyddsombud på fackförbundet Handels.

Daniel Weglin förklarar att om hon hade blivit uppsagd hade uppsägningstiden att börjat gälla först efter föräldraledigheten.

– Nu blir det omställningstid i stället, då hon går från säljare på 30 till fem timmar i veckan. Omställningstiden börjar räknas direkt under hennes föräldraledighet, vi anser att omställningstiden ska börja räknas efter föräldraledigheten. Då hon inte får någon omställningstid anser vi att hon missgynnas i sin anställning enligt föräldraledighetslagen.

– Vi driver det vidare och jag hoppas att vi kan göra en förändring för medlemmen och få till en förbättring.

Han riktar stark kritik mot H&M och deras syn på det hela.

undefined
H&M Tuna park i Eskilstuna.

– H&M vägrar ge omställningstiden till efter hennes föräldraledighet. De måste inte det enligt lag och då gör de så rakt av.

Flera anställda får gå ner kraftigt i arbetstid.

– Det här är vad vi kallar hyvling. De anpassar personalbemanningen efter kundflödet, de vill ha fler personer på helgerna.

I Tuna park har de tagit bort befattningar.

– Man har blivit erbjuden en ny tjänst som säljare och tappar ansvarstillägg och även lite i timmar. Ingen har fått gå från 30 till fem timmar i veckan, som i centrumbutiken. Men ansvarstillägget försvinner, cirka 3 000 kronor i månaden.

undefined
H&M-anställda i Eskilstuna hyvlas. Bland annat får en föräldraledig kvinna gå från 30 till fem timmar i veckan, från ena dagen till den andra. På bilden H&M:s butik i Eskilstuna centrum.

I centrumbutiken är det många som drabbas.

– Tre säljare går från över 30 timmar i veckan till fem, en av dessa är den föräldralediga kvinnan.

Endast två i centrumbutiken får oförändrat kontrakt.

– Det är tolv anställda, exklusive butikschefen. Vi ser det som en hyvling då man drar ner på fler än bara de som är längst ner på LAS-listan.

De tar även bort ansvarstjänster i centrumbutiken. Daniel Weglin tycker att det är fel då de drabbade har lång arbetstid inom företaget.

– Lång arbetserfarenhet har man inte valt att ta hänsyn till, de bryr sig inte om att vissa jobbat i över 20 år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!