Parkeringsplatserna runt Tuna park är sedan flera år en populär samlingsplats för Eskilstunas ungdomar med A-traktor. Men många boende i området störs av sladdande, tutande och hög musik långt in på småtimmarna.
– Det är ofta väldigt störande. Det har sett ut så här de senaste två åren och det påverkar hela området, säger Jimmy Rinta-aho som bor intill parkeringen.
Björn Thunblad, gruppchef för trafikpolisen i Eskilstuna, konstaterar att de periodvis, inte minst sommartid, får samtal om stök var och varannan dag, och att många i grannskapet upplever situationen som alltmer ohållbar.
– Vi har stora problem kvällar och nätter men har haft väldigt svårt att angripa det här. Det finns folk som, trots att de trivs jättebra i sina hus, vill flytta därifrån för att de inte orkar längre. Den här höga musiken tar knäcken på dem, säger han.
Anna tillhör dem som övervägt att flytta från området. Hon upplever att dialogen med ungdomarna och en del föräldrar varit bitvis hotfull och vill inte uppge sitt fulla namn. Grannarna har, säger hon, gång på gång försökt prata med ungdomarna, men utan resultat.
– Förra sommaren var olidlig, den här sommaren är ännu värre. De är här i princip varenda kväll och sladdar och spelar musik. Du kan ju tänka dig ljudnivån när de står här med 15–20 bilar och pumpar med sina baslådor. Våra fönsterrutor skakar. Jag har tre små barn som hela tiden blir väckta och varken jag eller min man kan sova.
Både boende och polis uppger att situationen förvärrats i takt med att intresset för A-traktorer ökat. I Sörmland har antalet registrerade fordon dubblerats sedan 2016 och i april fanns, enligt SVT, över 1 000 A-traktorer i länet, varav 325 i Eskilstuna.
Veronica Gustafsson, centrumchef på Tuna park, konstaterar att det, utöver hög musik, även förekommer skadegörelse.
– Man har sönder kundvagnsgarage och skyltar och rycker upp träd och buskar, säger hon.
Fastighetsägaren har försökt bygga bort problemet genom att sätta upp bommar för att stoppa bilarna från att köra in på området.
– Vi vill verkligen vara goda grannar och gör vad vi kan, men vi kan inte ta ansvar för ett samhällsproblem.
Även kommunen har mottagit mängder av klagomål från boende och infört trafikförbud för motorfordon sena kvällar och nätter. Tillsammans med polisen och företrädare för Tuna park har man fört dialog med grannar och ungdomar för att hitta en lösning, bland annat genom att erbjuda alternativa samlingsplatser. Men enligt Björn Thunblad har de önskade effekterna uteblivit.
– Vi lyckas trycka ner det till viss del, men det kommer alltid tillbaka. Det är ju inte olagligt för dem att samlas. Ofta kör de inte för fort, bilen är i bra skick och de uppträder inte otrevligt – men de åker samma vända om och om igen och spelar hög musik vilket blir olidligt för grannarna, säger han.
– Tidigare har vi inte kunnat göra mer än att prata med dem, men det går inte alltid hem hos en 15-åring. Då behövs det andra konsekvenser.
Sedan 1 juli har också polisen ett skarpare verktyg att ta till. Rubriceringen förargelseväckande beteende har utvidgats till att omfatta bland annat hög och störande musik – för vilket polisen har rätt att bötfälla på plats. Bötesbeloppet för störande musik är 1 000 kronor, något Eskilstunapolisen hoppas ska ge effekt vid Tuna park.
– Förhoppningsvis leder det till att föräldrarna tar ett snack med sina barn när det börjar kosta pengar.
Jimmy Rinta-aho tycker att många föräldrar till barn som kör A-traktor inte tar sitt föräldraansvar.
– Med tanke på hur många vi är som påpekar det här är det uppenbarligen inte taget ur luften, men många vägrar inse att deras barn beter sig illa. Föräldrarna kan inte vara så naiva att de tror att de här stora ljudanläggningarna är till för att lyssna på ljudböcker. Är man med och investerar i sitt barns högtalare har man ett ansvar.
För grannarna i området har lagändringen väckt hopp om att risken för böter ska få ungdomarna att flytta på sig. Men enligt Anna har den avskräckande effekten hittills uteblivit.
– Jag trodde att det skulle göra mycket större skillnad än det gjort. Någonstans trodde jag att böter skulle få dem att förstå att de stör folk, men de är fortfarande där varje kväll. De vet att de stör, men de skiter fullständigt i oss.