Hon är bäst i länet på nötkött – prisas med utmärkelse

Martina Schagerlund som driver Rekarnekött tar på onsdagen emot utmärkelsen Årets köttproducent i Sörmland. – Det är jättekul, säger hon.

Martina Schagerlund driver Rekarnekött utanför Eskilstuna.

Martina Schagerlund driver Rekarnekött utanför Eskilstuna.

Foto: Anders Nilsson

Eskilstuna2021-08-03 19:00

Martina Schagerlund på Lindholms gård i Barva ser priset som ett kvitto på sitt engagemang och sin passion för köttproduktion.

– Jag är så himla glad, säger hon.  

Priset delas ut av LRF. Enligt kriterierna ska det gå till ett företag som säljer det egna köttet direkt till konsument och lyfter dess mervärde på ett attraktivt sätt. Martina Schagerlund får nu tävla nationellt. Den 4 november utses riksvinnaren i samband med Sveriges Nötköttsproducenters event Köttriksdagen i Jönköping.

undefined
Martina Schagerlund ser priset som ett kvitto på sin passion för köttproduktion.

Rekarnekött är en lokal leverantör av nötkött. Det mesta köttet kommer från Martinas släktgård Lindholms gård. Kött kommer även från fem andra gårdar i Eskilstuna och Strängnäs kommuner. Uppfödningen sker enligt Rekarnekötts filosofi med köttrasdjur och egenproducerat foder. Rekarnekött har en uppfödargaranti som innebär att företaget kan garantera var djuren kommer från. 

– Djuren ska leva hela sitt liv på den här gården. Och de ska vara ute på sommaren med sina mammor, de ska bli diade, säger Martina.  

Köttet säljs bland annat i köttlådor direkt till konsument och till ett litet antal restauranger och matbutiker, till exempel ICA Ekängen i Eskilstuna och ICA Torghallen i Mariefred. Rekarnekött levererar även till Mälarchark som tillverkar korv. 

– Nu har vi varit inne i Parken Zoo med våra hamburgare. Det är jättekul. Det har gått så bra, säger Martina.

undefined
Martina Schagerlund äger Rekarnekött som är en lokal leverantör av nötkött.

Köttlådornas innehåll består av detaljer från djurets olika delar. 

– Jag vill ju att folk ska äta hela djuren, säger Martina och fortsätter: 

– Man måste äta av allting. När man har slaktat ett djur är det mest miljövänliga att man äter hela det djuret och inte bara plockar godbitarna och rear ut resten. 

Martina säljer även kött från Lindholms gård på Rekoringen. Slakten sker på Närkes slakteri. 

– Det ska vara så lokalt det går, säger Martina.

Rekarnekötts omsättning uppgår till knappt tre miljoner kronor. Företaget har fyra anställda. På Lindholms gård finns 220 kor och kalvar. Gården har dessutom ett 30-tal stutar och kvigor.

undefined
Martina Schagerlund driver Rekarnekött utanför Eskilstuna.

Framtidsplanerna handlar bland annat om att öka försäljningen direkt till konsument. Lindholms gård har inte kunnat ha något kosläpp för allmänheten på två år på grund av pandemin, men Martina konstaterar att gården ligger bra till i Barva för att folk ska kunna besöka den. Till hösten vill hon ordna en finare gårdsutlämning/gårdsbutik som är öppen några dagar i veckan. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!