Charlotte har alltid stått på scenen

Charlotte Göthberg från Eskilstuna är eventproducent, konferencier och underhållare. "Jag har bestämt mig för att göra det jag tycker är allra roligast", säger hon.

Charlotte Göthberg är eventproducent, konferencier och underhållare.

Charlotte Göthberg är eventproducent, konferencier och underhållare.

Foto: Joachim Sorbe

Eskilstuna2023-11-15 06:50

Charlotte Göthberg medverkade som föreläsare vid Företagarna Eskilstuna-Torshällas frukostmöte på Valvet den 25 oktober där hon delade med sig av sina bästa tips om presentationsteknik. Charlotte har synts allt som oftast i olika publika event de senaste åren. Under hösten har hon bland annat varit konferencier vid Stolta Måltiden och mood operator i samband med att Valvet höll öppet hus. Vid Företagarnas medlemsträff berättade hon att hon alltid har stått på olika typer av scener. När hon var liten brukade hon klä ut sig. 

– När jag var sju år klädde jag ut mig till Markoolio och körde någon låt och tvingade alla kompisar och lärare att lyssna på mig när jag uppträdde. 

undefined
Charlotte Göthberg fick fart på publiken under Företagarnas välbesökta frukostträff.

Hon kommer ursprungligen från Stockholm och flyttade till Flen som tonåring. Charlotte var under uppväxten med i flera olika körer och gick Estetiska programmet på gymnasiet. Hon har sjungit mycket och medverkat i musikaler. 

– Då har man alltid sjungit någon annans låt eller man har stått på scenen och varit någon helt annan. 

2018 började hon jobba på Ung företagsamhet med finansiering och event. Hon fick då frågan av Ung drive om hon ville hålla en föreläsning om sig själv. Hon skulle nu prata om sin egen resa och om sina egna tankar kring försäljning och psykologi. 

– Jag blev såå nervös. Jag förberedde mig in i minsta detalj. Jag hade skrivit ner ett manus som var jättelångt som jag memorerade i huvudet.

– Innan jag skulle kliva upp på scenen på Munktell Science Park stod jag i ett rum och bara skakade. Jag var lite förkyld och kände att 'det här ska jag aldrig göra mer - men nu gör jag det!' Så jag klev upp på scenen, körde min presentation - och det gick bra! Känslan efteråt när jag klev av scenen var oslagbar!

Oron hade förbytts i en känsla av att hon ville göra det igen och hon fick många möjligheter sedan hon gått vidare till en anställning som affärsutvecklare på Almi. 

– Där var jag den här lilla linslusen som de alltid skickade fram framför kameran eller på scenen för att moderera grejer. Det ledde till att jag fick frågan från andra organisationer som hade sett mig på scenen om jag kunde ta deras näringslivsdialog eller vad det nu kunde vara. 

Efter tiden på Almi jobbade hon som marknads- och säljchef på ett startupbolag i samband med att det lanserade en produkt internationellt. 

– Där fick jag träna på att göra de här presentationerna på engelska. Det var något nytt och kändes läskigt i början - men jag gjorde det!

undefined
Charlotte som programledare för livesändningen av Almis hållbarhetsevent under Sörmlands innovationsvecka.

Nu jobbar Charlotte heltid med sitt eget bolag.  

– Jag har mitt lilla kulbolag som jag har haft sedan 2020 och nu gör jag det på heltid så att i dag jobbar jag som eventproducent, konferencier och underhållare och gör lika typer av näringslivsevent. 

– Ibland nyper jag mig själv i armen: 'Här får jag stå i glitterklänning när jag jobbar och jag får betalt för det.' Helt fantastiskt! Jag brinner verkligen för att hjälpa andra att finna lugnet i att hålla en presentation, att pitcha och att stå på scenen. Det tycker jag är superspännande. 

Charlotte samarbetar mycket med Benny Skyttman Barrögård vid Skyttman & Company som driver Sparbanken Rekarnes coworking Valvet. Vid företagarträffen på Valvet i oktober tipsade Charlotte om några saker som kan vara bra att tänka på när man ska hålla en presentation:

Det är viktigt att du presenterar sig själv ordentligt för att publiken ska förstå varför just du har fått förtroende att prata om det här ämnet. Presentationen bör innehålla övertygande argument och logiska resonemang. Det viktigaste är dock känslor, enligt Charlotte: 

– Gör ett avtryck! Få publiken att känna något redan i början. Gå vidare till vad du vill att de ska veta. Och i slutet: Vad vill du att de ska göra?

Presentationstekniska hjälpmedel ska förtydliga det du vill säga och ligga i linje med din grafiska profil. För mycket text på en powerpoint kan ta bort publikens uppmärksamhet från det du säger. 

– Använd bilder som kompletterar och lyfter det du vill säga med bilden. Film kan vara väldigt effektfullt.  

När det gäller förberedelserna brukar Charlotte börja med att skriva ner ett manus som innehåller allt som hon vill säga. 

– Sedan plockar jag ut stödord och tränar in texten i mitt huvud. Jag tränar ganska många gånger. 

Sov ut ordentligt natten innan presentationen och ät frukost. 

– Jag drar igenom presentationen direkt på morgonen när jag vaknar. Sedan släpper jag det och litar på att jag kan det eftersom jag gått igenom det så många gånger. Det blir inte exakt som planerat, men publiken vet inte vad du har tänkt eller planerat. Kör på och lita på dig själv!

Charlotte ser till att var på plats i god tid så att hon inte behöver stressa. Hon värmer upp rösten och fem minuter innan presentationen kan hon ställa sig upp och sträcka på sig och göra några övningar. 

– Så brukar jag säga till mig själv: 'Du är grym! Du klarar det här.'

Kroppsspråket på scenen är mycket viktigt, enligt Charlotte.

– Ta ett litet steg fram eller bak, lite åt sidan så det blir naturligt. Använd kroppen när ni föreläser. 

Du kan med fördel använda händerna, men bör undvika att peka. 

– I stället för att peka eller visa med hela handen: Vänd händerna uppåt för det signalerar att du talar sanning och att du är trygg i det du berättar. 

Charlotte tipsar även om hur du bör använda blicken under sitt framträdande:  

– Är man riktigt nervös är ett tips att hålla blicken precis ovanför huvudena på publiken och svepa fram och tillbaka så att man inte behöver möta några blickar, men alla känner ändå att man fortfarande är i rummet. Är man lite modig kollar man på någon som sitter långt fram och ser glad ut. 

Om du är riktigt modig kan du ta till ett knep som gör att alla i publiken känner att du har haft en dialog med dem. 

– Du kollar två sekunder i ögonen på varje person. Det kan kännas läskigt, men det funkar verkligen, säger Charlotte. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!