Löneskillnader mellan män och kvinnor har funnits en längre tid, men vad beror de på? Jaime Aleite, biträdande förhandlingschef på fackföreningen Akavia, förklarar att det är flera olika faktorer som spelar in.
Av de 50 kvinnor och 50 män som tjänade mest i Eskilstuna 2022 är det nio män i topp innan den första kvinnan hittar in på listan.
Frågan är då, vad beror det på?
– Min erfarenhet är att man brukar försöka förklara löneskillnader med att det kan finnas skillnader i ansvaret, i arbetsuppgifterna, att arbeten värderas olika och att fler män än kvinnor kanske är chefer. Sen brukar man också framföra det här med skillnader i prestation, hur marknadskrafterna eller omvärlden påverkar lönerna. Det kan finnas en mängd olika förklaringar men många gånger håller de inte, säger Jaime Aleite.
Han är tydlig med att det ska finnas löneskillnader på arbetsmarknaden så länge det finns en förklaring till varför.
– Det finns en mängd förklaringar, och det är okej så länge de är sakliga. Målet är inte att alla löneskillnader ska raderas ut, målet är att radera ut alla osakliga löneskillnader.
Det är just löneskillnader som beror på osakliga faktorer som ska ifrågasättas. När en man tjänar mer än en kvinna, trots att de har samma befattning och arbetsuppgifter och jobbar på samma arbetsplats så måste arbetsgivaren kunna motivera det med genomtänkta argument.
– Det är där arbetsgivaren måste ta ett ansvar genom att titta på varför kvinnan hamnat på en lägre lön. Där kan det finnas olika förklaringar. Är det verkligen så att kvinnor presterar sämre? Det vägrar jag acceptera. Men det brukar inte vara det argumentet som framkommer. Oftast tycker man att prestationen är bra. Det vanliga är att man förklarar det med att det beror på marknadslöneläget och omvärlden, man är tvungna att betala de här lönerna. Det argumentet återkommer ständigt och det ska man ifrågasätta, säger han och fortsätter:
– Sen kan det också handla om att man skyller på förhandlingsskicklighet, att män skulle vara bättre än kvinnor på att förhandla eller att kvinnor begär lägre lön. Allt det kan och ska ifrågasättas. Det kan man angripa på olika sätt genom att ställa en mängd olika följdfrågor.
Han förklarar att man som arbetsgivare har ett ansvar att se till så att lönestrukturen uppehålls och kan försvaras.
– När det handlar om förhandlingsskicklighet så är det inte så att en arbetsgivare måste köpa det önskemålet som kommer från arbetstagaren, utan tvärtom. Man har ett ansvar att alla, oavsett kön, går in på rätt lön. Det innebär att man som arbetsgivare kan behöva tacka nej till vissa sökande, man kan behöva tacka nej till löneanspråk med motiveringen att "vi ser ingen anledning till att tillmötesgå det, gör vi det så slår det sönder vår lönestruktur och vi får bekymmer på andra håll och kanter".
Han fortsätter:
– Om nu någon skulle begära en för låg ingångslön så måste man som chef och arbetsgivare se till så att lönen som begärs blir rätt från första början. Det kommer bara skapa problem senare när den personen uppmärksammar det och frågar sig "vad är det här för något, varför ligger jag så mycket lägre?". Alternativt att den personen tröttnar på sin låga lön i förhållande till kollegorna och söker sig vidare.
– Man kan inte lättvindigt bara slå ifrån sig med motiveringen att det handlar om förhandlingsskicklighet. Du har också ett ansvar som chef och arbetsgivare att se till att det blir korrekt.
Att en arbetsgivare skyller på marknadslöneläget är också en vanlig förklaring till varför lönerna skiljer sig. En förklaring som inte riktigt kan backas upp alla gånger.
– Enligt min egen erfarenhet, när man går in och begär kompletterande information kring det så visar det sig ofta vara väldigt svajigt vad man menar med det och hur man gått tillväga. Det låter väldigt proffsigt att man skulle ha tittat på statistik och jämfört, men min erfarenhet är att man använder det begreppet väldigt slarvigt utan någon vidare tanke.
Jaime Aleite är av åsikten att arbetsgivarna, och de som är ansvariga för att sätta lönerna, bör fokusera på det fortsätta arbetet med en genomtänkt lönebildning och en sammanhållen lönesättning.
– Jag tror att många arbetsgivare behöver jobba vidare, både med sin lönebildning, så att man kan förklara varje anställds lön i alla lägen och sin lönesättning, att vara tydlig hur det ska gå till, vilka förutsättningar som finns och inte släppa det vind för våg. Det kan skapa stora bekymmer på arbetsplatsen och det kan också få ganska allvarliga konsekvenser, allt ifrån att personer slutar till att man riskerar att åka på en diskrimineringsanmälan.