Emma Stark, född och uppvuxen i Eskilstuna, hade all anledning att känna sig nöjd när valdeltagandet till EU-parlamentet summerades.
En undersökning, som gjordes i anslutning till valet, visade att 44 procent bland unga mellan 18 och 28 gick och röstade. Vid valet för fem år sedan var siffran så låg som 25 procent.
Målet för henne, och organisationen Sveriges ungdomsorganisationer (LSU), var att hälften i åldersgruppen skulle gå till valurnorna.
– Vi kom väldigt nära målet. Valdeltagandet ökade framför allt bland unga, vilket kanske inte bara berodde på kampanjen, men vi har visat att ungdomar är viktiga och fört fram det på dagordningen.
Hon är en av 30 som nominerats i tävlingen Årets opinionsbildare, som arrangeras av Villaägarna och kommunikationsföretaget Pronto under Almedalsveckan.
På lördag klockan 12 utses vinnaren.
– En jätterolig utmärkelse och ett viktigt kvitto för det jag, och alla de valambassadörer som vi utbildat, har åstadkommit under året.
Omröstningen presenteras som en aktiehandel och går att följa på almedalsindex.se. I skrivande stund toppar Emma Stark listan.
Du ligger bra till. Vad kan du vinna?
– Bara äran, tror jag. Men det skulle vara ett väldigt bra tillfälle att visa hur unga har engagerat sig i det här valet. Jag åker till Almedalen i morgon och kommer att vara där när tävlingen avgörs. Så det blir spännande.
EU-valet är avklarat, för den här gången. Till hösten väntar nya utmaningar för Emma Stark. Hon ska bevaka ungdomsfrågar när Sverige tar över ordförandeskapet i EU.
– EU-länderna ska fatta beslut om ett nytt samarbete på det ungdomspolitiska området, som sträcker sig från 2010 till 2019. Det är en jätteviktig process som jag ska följa. Bland annat ska Sverige bjuda in till en ungdomskonferens.
Cecilia Hedlund