Hon ska ersätta petade Helleday

Josefine Helleday fick nyligen lämna sin roll inom Socialdemokraterna. Nu vill Socialdemokraterna att Marie Svensson, med lång kommunpolitisk erfarenhet, blir ny vice gruppledare och ordförande i kommunstyrelsen.

Marie Svensson (S), ordförande i kultur- och fritidsnämnden i Eskilstuna kommun, föreslås bli ny vice ordförande i kommunstyrelsen och ordförande i Trygghetsberedningen.

Marie Svensson (S), ordförande i kultur- och fritidsnämnden i Eskilstuna kommun, föreslås bli ny vice ordförande i kommunstyrelsen och ordförande i Trygghetsberedningen.

Foto: Felix Olsson

Eskilstuna2024-05-28 14:10

Marie Svensson, som för närvarande är ordförande i kultur- och fritidsnämnden, föreslås även ta över rollen som ordförande i Trygghetsberedningen.

– Marie Svensson är en kompetent person som har en lång erfarenhet och en stark lösningsfokuserad förmåga som hon applicerar på sina uppdrag, säger Åsa Kullgren, från valberedningen, i ett pressmeddelande.

Marie Svensson är "glad och stolt" över nomineringen. 

– Det känns jättespännande att jag fått det förtroendet från mitt parti. Jag ska förvalta det väl, säger hon till Eskilstuna-Kuriren.

Svensson är i det närmaste en veteran inom Eskilstunapolitiken. Hon är i grunden undersköterska och har sedan haft flera förtroendeuppdrag för fackförbundet Kommunal. Fritidspolitiker blev hon redan 2002, och arvoderat kommunalråd på heltid har hon varit sedan 2012.

– Jag har en lång erfarenhet av förtroendeuppdrag inom arbetarrörelsen och även lång erfarenhet av kommunpolitiska frågor, säger Marie Svensson.

Steget till vice ordförande för kommunstyrelsens innebär enligt Marie Svensson ett steg från kultur- och fritidsfrågorna till en portfölj på en mer övergripande strategisk nivå i kommunen. Hon kommer att behålla sitt nuvarande uppdrag som ordförande i personalutskottet.

Svensson är också redan insatt i arbetet Trygghetsberedningen, där hon suttit som adjungerad sedan starten för ungefär ett och ett halvt år sedan.

– Vi är inne i ett stort arbete där Trygghetsberedningen drivit på hårt om att hela kommunkoncernen måste jobba tillsammans på strategisk nivå för att vi ska kunna nå dit vi vill, säger Marie Svensson.

Beslutet ska formellt fattas av kommunfullmäktige den 18-19 juni och ändringen ska slå igenom 1 juli.

Om Marie Svensson väljs som ny vice ordförande ersätts hennes roll som ordförande i kultur- och fritidsnämnden, av Johan Lidén (för närvarande vice ordförande i socialnämnden) och i hans roll väntas Carina Ålander kliva in.

Det var i slutet av april som S-toppen Josefine Helleday beskedet att partiet ville att hon skulle avgå från sin roll som vice ordförande i kommunstyrelsen.

Helleday sa i en intervju med Eskilstuna-Kuriren att beslutet kom som "en överraskning".

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!