E-Tuna Svetsteknik AB fick problem när systerbolaget Mälardalen gick i konkurs 2018 eftersom konkursen medförde att E-Tuna gick miste om en fordran på 300 000 kronor. För att rädda E-Tuna Svetsteknik sålde ägaren Johanna Ragnebro sina privata fonder och behövde låna resterande.
– Almi ställde upp och stöttade mig med de sista pengarna. Jag fick lägga mitt eget hus i borgen, men de lånade ut pengarna och det var det ingen annan som gjorde, säger Johanna Ragnebro.
Hon berättar att det var en tuff tid då man fick vända på varenda krona.
– Det var inte roligt, man hade ont i magen ständigt. Men så är det inte nu, idag satsar vi på personalen och kör utbildningar, ständiga förbättringar, diskuterar kvalitén med mera. Alltså sånt vågade man ju inte tänka på då överhuvudtaget.
– Att jobba med likviditeten hade vi lärt oss den hårda vägen och det är ju också ett långsiktigt arbete.
Almi ställde inte bara upp med lånet utan erbjöd också rådgivning. Johanna fick hjälp av rådgivaren Anton Manhem och mentorn Ralf Lidberg med att bland annat räkna ut hur lönsamma olika kunder egentligen var. Det handlade bland annat om att noggrant reda ut hur företagets kostnader skulle fördelas.
– Hos vissa kunder ingår biltransporten, hos andra inte, säger Johanna.
Under två år hade de möten en gång i månaden och jobbade långsiktigt.
– Det gör att jag har kunnat sortera ut vilken kund som är mest lönsam. Det kan man se konkret på ett papper, men jag tycker också att jag har fått ett personligt stöd som kanske är värt mer. De har fått mig att känna mig trygg och att göra saker som jag tidigare har varit osäker för. De skickade mig på en kurs i Bisgraf som jag tänkte att: 'Gud, här kommer jag aldrig att fatta vad de pratar om'. Men jag förstod faktiskt vad det handlade om och det funkade bra.
Johanna menar att rådgivningen har bidragit till att företaget idag är stabilt och har kunnat betala tillbaka lånet.
– Vi tjänar inte miljoners. Vi hade en vinst på två procent sista bokslutet nu 2021.
Johanna kom först till E-Tuna Svetsteknik när hon headhuntades som vd 2007. Hon hade tidigare jobbat på Outokumpu i 18 år och där gjort en fin chefskarriär. När hon började på Nyby tillhörde bruket fortfarande Avesta Sheffield.
– Underhållschefen Janne Kuhlin som anställde mig och visade mig runt i fabriken frågade: 'Hur ska det här gå? Hur ska du orka?' Då sa jag att 'man får lyfta med huvudet'. Det fick jag höra sedan.
– Jag en av de första som fick åka över till England och titta på hur de jobbade där, men jag fick inte hänga med dem på kontoret utan jag åkte ut i verksamheten direkt. De ville visa att de hade en tjej som inte var rädd för att ta i.
Johanna har aldrig tyckt att det har känts konstigt att jobba i en mansdominerad bransch. På E-Tuna arbetar 14 medarbetare varav 3 är kvinnor, av dessa jobbar en i produktion.
– Vi tjejer kan inte lyfta lika mycket som killar och då måste man tänka till. Det kanske killar också skulle behöva göra ibland. Jag har många medarbetare som har förlyftit sig och är trasiga när de är pensionärer.
– Sedan blir det lättare för oss tjejer om det blir en konflikt. Jag har jobbat när det har varit under press, vid till exempel haverier eller planerade underhållsstopp, produktionen behöver igång så snart som möjligt och tiden rinner iväg. Alla går på tå och så rinner det över för någon, oftast för någon av grabbarna. Då är det lättare som tjej att gå emellan. Det blir inte samma tuppfäktning. Jag har gått emellan en del gånger i såna situationer.
– Idag tycker jag att jag har världens roligaste jobb med fantastiska medarbetare. Vi har tillsammans med bland annat Almi och G&T utvecklats till ett fint fungerade företag.
Anna Vikström är rådgivare på Almi Stockholm Sörmland AB. Hon säger att kvinnliga entreprenörer är en av Almis fokusgrupper. Idag är 28 procent av Almis kunder kvinnor.
– Vi tycker att det är för lågt och har som målsättning att nå 35 procent inom de närmaste åren, säger hon.
– Det är fler män än kvinnor som driver företag i Sverige och det är fler män som startar företag. Vi tycker att det är viktigt att få fler kvinnor att starta och driva företag.
Anna Vikström konstaterar att jämställdhet förbättrar företagens lönsamhet.
– Det vi har kunnat se av undersökningar är att när styrelser i företag har en mix av både män och kvinnor och även personer med utländsk bakgrund så ökar också omsättningen.
Hon vill öka kunskapen bland kvinnliga entreprenörer om vilket stöd som finns att få.
– Vi vill skapa sociala kontaktytor eftersom kvinnor ofta efterfrågar nätverk och forum där man kan få stöd.
Anna vill att fler ska våga be om stöd och hjälp att hitta olika nätverk och mentorer.
– Många kvinnor som jag träffar startar som enskild firma och ombildar till aktiebolag när det börjar gå bättre och man vill börja anställa eller låna pengar eller nå nya marknader. Om vi kan nå de enskilda firmorna tror jag att vi kommer att nå fler kvinnliga företagare också.
Almi erbjuder bland annat rådgivning och finansiering.
– En företagare kanske har en bra affärsidé, men kan inte få hela lånebehovet hos en bank på grund av att företaget inte har så mycket historik. Då kan vi kanske hjälpa till.