Flyktingar ska få möteslokal – mitt på gågatan

Röda korset har långt gångna planer på en samlingslokal för ukrainska flyktingar i en butikslokal mitt i centrum. Men för att mötesplatsen ska bli verklighet krävs en viktig detalj – bygglov.

Solveig Lundström, ordförande för Röda korset i Eskilstuna, står framför den butikslokal på gågatan som hon hoppas ska förvandlas till mötesplats för ukrainska flyktingar.

Solveig Lundström, ordförande för Röda korset i Eskilstuna, står framför den butikslokal på gågatan som hon hoppas ska förvandlas till mötesplats för ukrainska flyktingar.

Foto: Rebecka Jonsson

Eskilstuna2022-09-07 06:43

– Behovet är stort. Vi hade gärna varit igång redan nu.

Det säger Solveig Lundström, ordförande för Röda korset i Eskilstuna. Ända sedan flyktingar från krigets Ukraina började komma i våras, har föreningen planerat för en mötesplats för dem.

Någonstans där man kan träffas, ta en kopp kaffe, lära sig svenska, få svar på frågor och annan hjälp.

Röda korset tog kontakt med Mälarstaden, som förvaltar ett stort antal fastigheter i Eskilstuna, och fick napp. Mitt i centrum fanns en plats som kunde ställas till förfogande. Det handlar om klädbutiken Brothers tidigare lokal på Kungsgatan, ett stenkast från Fristadstorget.

undefined
Brothers lämnade Kungsgatan 2019. Snart kan lokalerna i stället inrymma en samlingslokal för flyktingar från Ukraina.

– Vi är ytterst tacksamma för hjälpen med lokalen. Det är bra att den ligger mitt i centrum där man ändå rör sig, säger Solveig Lundström.

Röda korset ska ha huvudansvaret för verksamheten men många andra frivilligorganisationer är också inblandade, bland annat Pingstkyrkan, Frälsningsarmén och Stadsmissionen.

– Det finns många ukrainare i Eskilstuna och fler är på väg. Många bor inneboende på olika ställen och det är bra med en knutpunkt där också volontärer från frivilligorganisationer finns på plats. En person från kommunen ska också kunna komma dit en gång i veckan.

Ambitionen är hög och planerna är långt gångna. Men det finns ett problem som gjort att saken dragit ut på tiden. Att ha en mötesplats i en butikslokal strider mot detaljplanen. Därför har Mälarstaden lämnat in en ansökan om tidsbegränsat bygglov för att ändra användningen av lokalen fram till den 31 december 2023.

undefined
Sofia Lindén, bygglovschef på Eskilstuna kommun.

Sofia Lindén är bygglovschef på kommunen:

– Grannarna får komma med synpunkter fram till den 21 september. Beroende på vilka synpunkter som kommer in, så kan vi ta beslutet på delegation eller så ska ärendet upp i nämnden. Men jag tror inte att så många kommer att vara emot detta, säger hon.

undefined
Lennart Berg, projektchef på Mälarstaden.

För att bygglovet ska beviljas, krävs att lokalen byggs om en del, framför allt av brandsäkerhetsskäl. Det säger Lennart Berg, projektchef på Mälarstaden.

– Exempelvis entrédörrarna. Om det är många samtidigt i en lokal måste dörrarna gå utåt. Men det får de inte göra på Kungsgatan. Därför måste vi skjuta in dörrarna innanför fasaden, säger han.

Exakt när verksamheten kan dra igång, beror på bygglovsprocessen.

– Vi är glada om det blir klart till advent, säger Lennart Berg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!