– Jordgubbssäsongen ser bra ut. Vi har haft en väldigt utdragen blomningsperiod vilket banar väg för att vi ska kunna ha en lång plocksäsong och vi har stor tilltro på att vi ska kunna ta fram både bra volymer och fin kvalitet, säger Peter Johansson, en av de drivande för den familjeägda odlingsverksamheten Solby gård.
Solbygård är ett aktivt jordbruk beläget i Vallby socken utanför Eskilstuna med fokus bär och grönsaker. Hit kommer varje år hundratals jordgubbsfrälsta Eskilstunabor för att plocka de röda bären. Efterfrågan på jordgubbsplock är stor.
– Senaste dagarna har telefonen ringt i ett. Folk tycker det är mysigt med utflykt och att få plocka sina egna bär, säger Peter Johansson.
För att skynda på jordgubbarnas mognadstid har Solby gård placerat sina bär under tunnlar som ser till att skydda jordgubbarna från hårt väder.
- Tunnlar är framtiden. Framöver kommer tunnelproduktion att ta en större andel av produktionen. Det är en mer kontrollerad odlingsform som skyddar bären från väder och svamp. Att det regnar ute påverkar inte jordgubbarna som är under tak. Tunnelodling ger också en viss tidsvinst vilket gör att bären mognar något snabbare, säger Peter Johansson.
Självplocksäsongen i Mälardalen sker i början av juli och framåt när det finns som mest jordgubbar.