Hoppas på ersättning efter prejudikat i HD

Högsta domstolens dom mot Myresjöhus kan få följder även i Eskilstuna. Bostadsrättsföreningarna på Tunavallen hoppas att Peab nu ska täta den fuktkänsliga fasaden.

Tunavallshusen_AN_1.jpg

Tunavallshusen_AN_1.jpg

Foto:

Eskilstuna2015-12-23 19:00

– Man kan ju hysa en förhoppning om att vi med stöd av HD:s ställningstagande kan få entreprenören att rätta till de fel som vi kan påvisa, säger Ingemar Anderson, vice ordförande i bostadsrättsföreningen Snälltorpet som består av de två södra tornen på Tunavallen.

Det var i måndags som Högsta domstolen fastställde att Myresjöhus är skadeståndsskyldigt i ett fall som gäller 34 villor som bolaget byggt i Svedala. Redan i våras fastställde HD att villornas konstruktion med enstegstätade fasader är felaktig på grund av problem med bland annat mögel och röta.

– Byggbolagen sparade in runt 25 000 kronor per hus när de valde att bygga småhus med enstegstätade fasader jämfört med en luftad fasad. Samtidigt kan det kosta en halv miljon kronor att byta ut en fuktskadad enstegstätad fasad, säger Ulf Stenberg, chefsjurist på Villaägarna.

Hovrätten kommer nu att få avgöra hur villaägarna ska kompenseras, genom att reparera de mögelskadade husen eller genom att ersätta villaägarna för reparationskostnaderna.

Enligt Ulf Stenberg är rättsfallet principiellt intressant, bland annat på grund av att HD slår fast att Myresjöhus agerat vårdslöst och alltså har ett ansvar för fuktskadorna. Enligt Villaägarna har byggbolagen uppfört någonstans mellan 110 000 och 160 000 bostäder med den underkända byggmetoden med enstegstätade fasader.

I Sörmland kan hundratals bostäder vara drabbade. Några hus som har byggts med den kritiserade metoden är höghusen runt Tunavallen som byggdes 2003-2007 och Kronskogen 2 som stod klart 2008. Husen, som har enstegstätad fasad, har byggts av Peab.

– Någonstans 2008/2009 började vi märka av att det inte stod rätt till. Vi har jobbat med det här några år, säger Ingemar Anderson, som bor i ett av tornen på Tunavallen.

Bostadsrättsföreningarna Snälltorpet och Tunavallen har över 100 lägenheter i tornhusen. Ingemar Andersson berättar att fasaden har drabbats av skador.

– Problemet är att fasaderna tar in fukt, säger han.

Kring 2011/2012 dokumenterades skadorna av Sveriges Tekniska Forskningsinstitut, SP. Det har bland annat bildats svartmögel på träreglar.

– I några fall har det lämnat fuktrosor på tapeterna inne i lägenheterna, säger Ingemar Anderson.

Bostadsrättsföreningen Snälltorpet och bostadsrättsföreningen Tunavallen stämde Peab. När Högsta domstolen beviljade prövningstillstånd i Svedalafallet kom dock bostadsrättsföreningarna och Peab överens om att avvakta med sin process i väntan på HD:s ställningstagande.

När HD nu har kommit med sitt utslag ska bostadsrättsföreningarna ta ställning till hur de ska gå vidare.

– Vi ska smälta ner domen tillsammans med de jurister vi jobbar med. De ska läsa in domen i mellandagarna och sedan ska vi träffas och bestämma färdriktningen, säger Ingemar Anderson och fortsätter:

– Just nu känns det ganska skönt att veta att vi kan vända oss till domstol med hänvisning till HD:s prejudicerande dom och göra anspråk på att entreprenören ska rätta till det här.

Kostnaderna för att täta fasaden kan uppgå till mångmiljonbelopp.

– Här handlar det om att täta till de möjligheter där vatten eller fukt kan tränga in.

Niclas Brantingson är informationsansvarig på Peab. Han säger att byggbolaget är öppet för att återuppta diskussionen med bostadsrättsföreningarna på Tunavallen.

– Vi får väl ta upp den dialogen med dem igen och så får vi se vart den leder. Vi kan inte svara på någonting mer just i nuläget kring det.

Han berättar att Peab håller på att titta på domen.

– Vi kan konstatera redan nu att den innebär ett utökat ansvar för entreprenörerna efter den så kallade garantitidens utgång, det vill säga 10 år efter att vi har lämnat över fastigheten, säger han och fortsätter:

– Exakt vilken påverkan den här kommer att få för våra projekt som vi ännu inte har hanterat håller vi på att titta på och analysera. Vår initiala bedömning just nu är att påverkan är ganska begränsad utifrån den dom som har fallit.

Peab har även byggt hus med enstegstätning vid Stadsparken i Eskilstuna. De husen har dock konstruerats med en modifierad form av enstegstätning som består av mindre riskbenäget material.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om