Brottsutsatt företagare ändrade sig – mindes inte

En av de två bröder som åtalats för att ha försökt pressa en företagare på pengar och en dyr bil döms för olaga hot medan den yngre frias. Han döms dock till fängelse för människorov efter att ha pressat en Eskilstunabo på pengar.

Den äldre av de två bröder som åtalats för försök till grov utpressning av en företagare i Eskilstuna döms för olaga hot, den yngre frias. Han döms dock till fängelse för andra brott, bland annat människorov.

Den äldre av de två bröder som åtalats för försök till grov utpressning av en företagare i Eskilstuna döms för olaga hot, den yngre frias. Han döms dock till fängelse för andra brott, bland annat människorov.

Foto: TT/Paul Sancya

Eskilstuna2023-04-03 20:51

De bägge bröderna, 41 respektive 45 år gamla, åtalades i början av mars för försök till grov utpressning. Enligt åklagaren hade bröderna försökt förmå en företagare i Eskilstuna att ge dem 800 000 kronor samt en Audi Q8. Den äldre brodern skulle ha riktat en kniv mot företagaren med den yngre skulle ha tryckt ett pistolliknande föremål mot företagarens nacke som ett underförstått hot.

45-åringen åtalades även för rån och övergrepp i rättssak för att ha stulit företagarens bil och därefter ha hotat döda honom om han berättade något om stölden.

En vecka tidigare åtalades den yngre brodern tillsammans med en 23-årig man för människorov och rån. De misstänktes för att ha spärrat in en Eskilstunabo i en lägenhet och pressat honom på pengar.

undefined
Den yngre brodern döms till två års fängelse för bland annat människorov. Vid tillfället ska han ha hotat en man med den här samurajkniven.

I en samlad dom över de bägge åtalen frias bröderna för åtalspunkten om försök till grov utpressning. Företagaren har berättat att han känt sig hotad till livet. Tillsammans med hustrun såg han sig tvingad att fly till annan ort under hösten 2022. Enligt rätten är företagarens redogörelse för vad som hänt tydlig och tillförlitlig. Samtidigt fäster domstolen stor vikt vid att han vid huvudförhandlingen lämnat andra uppgifter än vad som var fallet under polisförhören. 

Företagaren står fast vid att han ska ha avkrävts en bil av 45-åringen. Men att han även, som åklagaren hävdar, ska ha avkrävts 800 000 kronor stämmer inte. Under förhandlingen har företagaren också uppgett att han inte har något minne av att 45-åringen skulle ha hotat honom med kniv eller att den yngre brodern skulle ha haft ett pistolliknande föremål på sig.

undefined
I domen framkommer att företagaren under förhandlingen ändrat sina uppgifter om vad hänt jämfört med vad han sade i polisförhören.

Tingsrätten slår dock fast att 45-åringen ska dömas för olaga hot men frikänns från rån och övergrepp i rättssak. Eftersom han i december 2022 dömdes till två års fängelse för grovt vapenbrott får han ingen ytterligare påföljd.

Den 41-årige brodern som friades för sin inblandning med företagaren döms till två års fängelse för en rad olika brott, bland annat människorov, rån, grovt rattfylleri och grov olovlig körning. Den 23-årige man som var medåtalad för människorov döms till ett års fängelse för rån och olaga frihetsberövande. 41-åringen och 23-åringen ska tillsammans betala 60 000 kronor i skadestånd till den man i 25-årsålderns som pressades på pengar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!