Den 18 april i fjol ringde 39-åringen Eskilstuna tingsrätt och uppgav att samtliga anställda vid domstolen skulle skjutas den dagen.
"Jag kommer med en AK4. Jag kommer skjuta varenda personal som jobbar där i tingsrätten. Jag är på väg dit. Jag kommer skjuta sönder er. Fattar ni det?".
Att just 39-åringen kontaktade tingsrätten och var hotfull var i sig inget nytt. Den här gången kändes det dock "fruktansvärt obehagligt", enligt en drabbad.
"Han har ringt många gånger och varit arg, otrevlig och hotfull, men inte så här hotfull", har en av de tingsrättsanställda berättat i förhör.
Det är dock inte bara personal tingsrätten som utsatts för mannens vrede.
I tisdags dömdes han vid Stockholms tingsrätt för åtta fall av hot mot tjänsteman och sju fall av olaga hot. Hoten har framförts genom sms, mejl och telefonsamtal. Bland de hotade individerna finns en rådman, flera åklagare, en advokat, en polis och tidigare närstående till mannen.
För brottet bakom det inledningsvis beskrivna samtalet till Eskilstuna tingsrätt fälls mannen för olaga hot.
Han döms också för ett hot som riktades mot en hel arbetsplats, Åklagarkammaren i Eskilstuna.
Den 28 november i fjol ringde han till kansliet och berättade att han hade placerat en bomb på våningen under, och att den skulle detonera om 15 minuter. Hotet togs på allvar och hela kontoret utrymdes och flera våningsplan genomsöktes.
Dödshot på en mer specificerad nivå har också riktats mot enskilda åklagare i Eskilstuna, Solna och Stockholm, en rådman i Eskilstuna, en Eskilstunaadvokat och poliser.
Även åklagaren som inledningsvis hade rollen som förundersökningsledare i det aktuella fallet kom att hotas. Hon blev då målsägare och ersattes av två andra åklagare.
Den åklagare som efterlyste och begärde 39-åringen häktad i det aktuella målet hotades också. Det skedde den 10 januari i år över telefon och mannen uppmanade åklagaren att häva anhållandet, annars skulle han knäcka hennes ben när de träffades vid häktningsförhandlingen.
39-åringen som redan förekommer under 37 avsnitt i belastningsregistret har flera gånger fällts för liknande brott mot anställda inom rättsväsendet.
2017 dömdes han för olaga hot och hot mot tjänsteman till fängelse i fyra månader, 2018 för ytterligare fall av hot mot tjänsteman till fängelse i tre månader, 2019 för tre fall av olaga hot, våld mot tjänsteman och två fall av hot mot tjänsteman till fängelse i fyra månader.
2021 och 2022 dömdes han till dagsböter för olaga hot respektive våldsamt motstånd, och tidigare i år dömdes han av norsk domstol för gärningar som motsvarar misshandel och våld/hot mot tjänsteman till fängelse i två månader. Han frigavs villkorligt från det straffet den 14 mars i år.
39-åringens aversion mot rättsvårdande myndigheter och anställda vid dessa grundar sig till stor del på en umgängestvist som har avgjorts till hans nackdel. Flera av målsägarna har på olika sätt medverkat i umgängesprocessen som inleddes för cirka tio år sedan.
Flera drabbade har vittnat om rädsla och obehag som hoten mot dem och deras anhöriga har fört med sig.
Bland annat en operatör vid polisens regionledningscentral som fick höra 39-åringen säga att han skulle söka upp en namngiven åklagare och "peppra honom med en AK4".
"Jag kommer misshandla era domare i tingsrätten, jag kommer misshandla era åklagare i tingsrätten det kommer bli kaos. Den dagen ni stoppar mig måste ni döda mig Även dig kommer jag att döda om jag får reda på vem du är"".
Polismannen som tog emot samtalet sammanfattade senare:
"Han är arg på alla poliser och alla åklagare låter det som. Nu var det mig han pratade med och då uttryckte han dessa hot mot mig. Jag tar det på allvar då han har högt våldskapital".
En av de drabbade i Eskilstuna har benämnt hotet mot honom som otäckt och gjort bedömningen att "det var en galen människa", de hade att göra med.
39-åringens psykiska hälsa har dock inte ifrågasatts av Stockholms tingsrätt. Domstolen menar dock att brottstypen han återigen döms för "har upprepats i en sådan utsträckning att hans handlande kan anses utgöra ett uppenbart lagtrots".
Tingsrätten betonar vikten av att befattningshavare genom våld och hot om våld inte ska hindras från att fullgöra sina uppgifter effektivt och opartiskt.
"En försvårande omständighet vid bedömningen av straffvärdet är därför att en stor del av hoten uppenbart har haft samband med myndighetsutövning av tjänstemän inom rättsväsendet. Vidare har hoten i sex av fallen också riktats mot offrens anhöriga", skriver domstolen".
39-åringen har erkänt flera av de brott han döms för, inklusive hotet att gå loss med en automatkarbin på tingsrätten.
Han har uppgett han sedan 2015 känt sig motarbetad och diskriminerad av tingsrätten, till följd av utfallet i umgängestvisten. Kretsen av upplevda motståndare har vuxit med åren.
"Som jag har förstått det ska myndigheterna vara neutrala när två privata människor inte kommer överens. Jag förstår inte varför tingsrätten har valt att motarbeta mig", har han sagt i förhör.
Straffet för de totalt 13 brott, olaga hot och hot mot tjänsteman blir fängelse i ett år.
Han ska även betala skadestånd till de drabbade.
En inte obetydlig detalj i historien är att ytterligare en högt uppsatt myndighetsperson har dödshotats på 39-åringens Facebooksida. Nämligen statsminister Ulf Kristersson.
Det framgår av den sammanställning som forensiska avdelningen vid polisen har gjort och som ingår i förundersökningsmaterialet som tidningen tagit del av.
Den 8 september i fjol delade han ett inlägg från TV4-profilen Marcus Oscarssons Facebooksida.
Över den delade artikeln skrev 39-åringen vad som får betecknas som ett minst lika tydligt dödshot som de han nu dömts för.
Han skrev bland annat att statsminister Ulf Kristersson är hans måltavla och att han ska avrätta honom på öppen gata.
Eskilstuna-Kuriren har inte fått några svar från åklagarna i målet mot 39-åringen om varför hotet mot statsministern inte fanns med i åtalet.
Säkerhetspolisen som hanterar statsministerns personskydd vill inte svara på frågan om hotet är känt, eller hur det har hanteras.
– Vårt operativa arbete kring hot mot skyddspersoner pågår ständigt. Exakt vilka uppgifter vi känner till eller hur vi jobbar kommenterar vi inte. Detta är för att inte röja vår förmåga, säger Gabriel Wernstedt talesperson på Säpo.