– Inringaren sa att en bomb skulle smälla i Eskilstuna inom 20 minuter. Man kontaktade polisen direkt som tog över ärendet, säger Håkan Söderberg, säkerhetschef på Eskilstuna kommun.
Först var det oklart vem hotet riktades mot eftersom inringaren aldrig meddelade var bomben skulle vara placerad. Polisen avfärdade hotet efter att ha lyssnat på en inspelning av samtalet. Då hade oro redan börjat spridas bland personal i Värjan.
Flera personer trodde att hotet var riktat mot just Värjan – varför trodde de det?
– Det fanns ingen utpekad plats så vi såg alla verksamheter vi sitter på som ett möjligt mål. I Värjan fick man svaret att ingenting kunde bekräftas. Jag förstår den oro som medarbetare kände då.
I kommunhuset Värjan har flertalet förvaltningar sina ledningskontor. Spontanta utrymningar påbörjades och vaktmästare tog beslut att stänga Värjan och stadshuset. Detta utan att ha fått klartecken.
– Tjänsteman i beredskap tar inte ett utrymningsbeslut förrän händelseförloppet är till fullo utrett. En eventuell bomb hade kunnat vara placerad utanför Värjan, säger Håkan Söderberg.
Hur är kommunens beredskap om det vore ett reellt hot?
– Det finns en viss beredskap som jag av säkerhetsskäl inte vill gå in på. Här visste man inte var den eventuella bomben skulle smälla. En sådan sak är svår att hantera och informera om.
Vad drar ni för lärdomar av händelsen?
– Det finns en hel del lärdomar att dra. Vi ser över de rutiner som hanteras i olika receptioner.
Håkan Söderberg berättar att säkerhetsarbetet komplicerades eftersom hotet framfördes vid lunchtid.
– Man kan tro att staden borde vara väl rustad under dagtid. Men det är svårt att få tag på folk då och få tempo i händelser under lunch. Det skapar stress och frustration bland både säkerhetsansvariga och medarbetare.
Polisen beslutade att inte avsätta några resurser och efter en timme avvecklades insatsen. Kommunens tjänsteman i beredskap meddelade att det inte förlegat hot mot varken Värjan eller stadshuset. Bombhotet var riktat mot Eskilstuna som stad. Mikael Rattur som är utvecklare på arbetsmarknad och -vuxenutbildningsförvaltningen befann sig i Värjan under hotet.
– Vi satt i ett möte när en person som sitter på samma våning som vår förvaltning informerade oss. Han förklarade att vi hade fått ett bombhot och att vi skulle utrymma byggnaden via sidoutgångarna. Då gjorde vi ungefär som vi gör på utrymningsövningar, säger Mikael Rattur.
Vad tänkte du när du hörde om bombhotet?
– Eftersom det är ett bombhot så förstår man att det skulle ta lång tid om det skulle vara skarpt, så man hämtar sina kläder och tittar runt i korridoren om att alla fått information.
Mikael Rattur väntade först utanför Värjan en stund.
– Det var ju vid fikatiden så jag och några andra gick till ett fik och väntade där.
Fanns det någon oro över att bombhotet var reellt?
– Vi pratade inte så mycket om det. Bombhot kan förekomma mot kommunen och ske till exempel när man inte får igenom sin önskan vid tillexempel bistånd. Rent historiskt är det många kommuner som fått bombhot mot sig och det är ytterst sällan det varit skarpt. Så man känner inte någon oro på det sättet.