Hotfull och våldsam arbetsmiljö på boende i Eskilstuna

Personal säger upp sig och vikarier vågar inte komma tillbaka. Så beskriver vårdpersonal på ett boende i Eskilstuna arbetssituationen som präglas av en rädsla för hot och våld. "Vi hade polisen här väldigt ofta ett tag", säger en anställd.

Personal på ett boende i Eskilstuna larmar om en ohållbar arbetssituation där folk mår dåligt och till och med säger upp sig.

Personal på ett boende i Eskilstuna larmar om en ohållbar arbetssituation där folk mår dåligt och till och med säger upp sig.

Foto: David Gagnert

Eskilstuna2022-08-29 06:48

I juni gjorde Arbetsmiljöverket en inspektion på ett boende i Eskilstuna och kunde konstatera allvarliga brister. Nu riskerar Eskilstuna kommun ett vite på 100 000 kronor om bristerna inte åtgärdas.

"Ni ska genomföra undersökning av era lokaler så att dessa är utformade utifrån att riskerna för våld eller hot om våld så långt som möjligt förebyggs", står det bland annat att läsa i Arbetsmiljöverkets delgivning.

Det framgår i handlingarna att det är arbetet med en specifik brukare på boendet som är förenat med risker för våld och hot om våld. När tidningen pratar med anställda på boendet framgår det att anmälan till Arbetsmiljöverket mer eller mindre är ett rop på hjälp efter en lång tids missförhållanden.

– Vi har haft det här problemet i många år och nu har personalen fått nog. Vår arbetsmiljö är under all kritik under dygnets alla timmar, säger Malin som har jobbat på boendet i flera år.

undefined
"Det är svårt att skydda våra andra brukarna", säger en av de anställda som tidningen har pratat med om den rådande situationen på boendet.

I fyra års tid har en utåtagerande brukare satt skräck i såväl personal som andra brukare på boendet. Anställda vi pratat med beskriver personen som verbalt hotfull, kränkande och oberäknelig.

– Man vet aldrig när nästa utfall ska komma. Man tassar på tå och har en oroskänsla i magen. Man vet aldrig vad som ska hända, det är inte hållbart, säger Malin.

Det har i ett fall gått så långt att en anställd fått uppsöka sjukhusvård efter att brukaren gått till fysiskt angrepp.

– Vi har personal som vägrar gå in till brukaren. Folk som säger upp sig och vikarier som inte kommer tillbaka för de känner att de inte kan jobba i den här miljön, fortsätter hon.

Alla brukare som är placerade på boendet har ett beslut från kommunen och Malin förstår att den aktuella brukaren är i behov av omsorg. Men hon och hennes kollegor menar att brukaren är placerad på fel plats.

– Med tanke på sin sjukdomshistoria och den sjukdom personen har ska hen vara på ett specialistboende. Vi har inte rätt utbildning, säger Malin.

undefined
Polisen har larmats till boendet ett flertal gånger när situationen med den utåtagerande brukaren blivit ohanterbar för personalen.

Hon menar att ledningen är väl medvetna om situationen och personalens mående. Väktare och polis har kallats till boendet ett flertal gånger och de anställda bär överfallslarm.

– Men ett överfallslarm gör ju inte att man känner sig säker på sin arbetsplats.

– Vi kommer inte vidare med det här för det är ingen som lyssnar på oss, fortsätter Malin.

Tidningen har pratat med Lena som är en av de som har valt att säga upp sig.

– Jag tycker om mina kollegor, men jag känner en ohälsa och det vill jag inte göra. Det är jättetufft, säger Lena som är kritisk till hur ledningen har agerat.

– Det är jättetufft att ta hand om vikarier som kommer och gråter. Ledningen tittar inte på hur personalen mår och försöker hitta bra arbetssätt. Man tänker bara på en person.

undefined
En del av personalen känner sig skuldbelagda och de tidningen pratat med upplever inte att ledningen tar problemen på allvar.

Hon anser att situationen med den utåtagerande brukaren dessutom går ut över de andra brukarna på boendet, på flera sätt. Flera av dem har blivit så rädda att personalen tvingats stänga in dem på sina rum, vissa har haft sömnproblem och dessutom menar Lena att den utåtagerande brukaren fått en specialbehandling som drabbar andra brukare och även strider mot hur man ska behandla personer med den sjukdomsbilden.

 – Vi har fått sagt att vi ska göra allt brukaren vill, tillgodose alla behov. Men det ska vi absolut inte göra, det har vi lärt oss i de kurser vi har haft. Det måste finnas gränser, det ska vara inrutat och personen ska hålla sig inom ramen.

En tredje anställd tidningen pratat med menar att flera av personalen känner sig skuldbelagda av ledningen och hon är orolig över hur de som jobbar kvar ska orka.

– Vi har brukare som inte alls mår bra på grund av den här personen och vi mår inte heller bra. Men det är bara hen som räknas. Jag förstår inte hur ledningen tänker. Hur ska man orka med att jobba när man tar med sig all den här skiten hem och kommer tillbaka dagen efter med oro och panikångest?

undefined
Personal på ett boende i Eskilstuna larmar om en ohållbar arbetssituation där folk mår dåligt och till och med säger upp sig.

Tidningen har pratat med en avdelningschef som inte vill uttala sig om den enskilde brukaren eller den vård hen får. Men rent generellt menar chefen att det kan vara en utmaning att säkerställa att brukare får sina behov tillgodosedda och samtidigt säkra arbetsmiljön för de anställda.

– Men som kommun har vi ett ansvar att se till så att alla får sina bedömda behov tillgodosedda till en skälig levnadsnivå. Hur utåtagerande man än är så har vi en skyldighet.

Att det har förekommit problem känner chefen till, dock inte att det pågått så länge som fyra år. Chefen håller dessutom inte med om att det inte vidtagits åtgärder.

– Dock kan jag konstatera att de här åtgärderna inte har utvärderats tillräckligt. Det systematiska arbetet och riskbedömandet har inte varit tillräckligt.

undefined
Arbetsmiljöverket har konstaterat allvarliga brister på boendet som måste åtgärdas innan den 14 oktober. Annars riskerar Eskilstuna kommun ett vite på 100 000 kronor.

Vilka åtgärder som har vidtagits vill inte chefen gå in på men hen menar att det rent generellt kan handla om förändring i benamning eller i den befintliga lokalen.

Hur ser du på att personal mår dåligt och till och med säger upp sig på grund av situationen?

– Det känns inte bra och jag kan konstatera att det är en situation som har gått för långt. Nu är fokus på att åtgärda det vi ska åtgärda, men jag tror att vi kommer ha anledning att vara självkritiska till att den här situationen har eskalerat så långt som den gjort.

– Vi vill att folk ska trivas hos oss och vilja arbeta hos oss, fortsätter chefen.

Hur ser du på att personal känner sig skuldbelagd?

– Det är inget jag har fått till mig. I en sådan här situation handlar det inte om att enskilda individer har felat, det är en komplex situation. Vi är inte på något sätt ute och letar syndabockar, vi är ute efter att åtgärda och komma till rätta med ett problem.

Chefen trycker på vikten att jobba systematiskt och med struktur och uthållighet. Men att det skulle finnas möjlighet att flytta utåtagerande brukare som är svåra att hantera till en mer specialiserad vård ser chefen inte som möjligt i nuläget. 

– Jag tror inte alltid att det är bättre att fösa ihop människor med den typen av problem. Jag tror snarare att vi måste stötta mer och kanske kompetenshöja. Vi måste bredda vår kompetens gällande omhändertagandet av personer med den här typen av problem.

Senaste den 14 oktober ska Eskilstuna kommun redovisa att de utfört de åtgärder som Arbetsmiljöverket kräver för att undgå vitet på 100 000 kronor. 

Malin och Lena heter egentligen något annat.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!