Anders Bjurling kom i torsdags till Eskilstuna Hundcenter för att frisera sin hund Nilsson, en pigg pudelblandning på fem månader. Att tänka på att vissa hundar kräver mycket pälsvård är ett tipsen som Eskilstuna Djurcenters delägare Ingela Bobits vill ge till de som funderar på att skaffa hund i Eskilstuna.
– Pudelblandraserna kräver mycket pälsvård, säger hon.
Anders Bjurling och hans fru tog i slutet av förra året över valpen Nilsson från en annan familj som inte kunde behålla honom på grund av ändrade familjeförhållanden. Anders och hans fru har tidigare haft tre råtthundar av rasen Prazský krysarík, varav två har dött. De ville skaffa en ny hund som sällskap åt sin återstående hund Hubbis.
– De har blivit polare, säger Anders.
Anders och hans fru var långt ifrån ensamma om att skaffa hund i Eskilstuna förra året. Antalet hundar i kommunen ökade med 375 till totalt 9 395. Det visar data ur Jordbruksverkets centrala hundregister där alla hundar och deras ägare enligt lag ska registreras.
Ingela Bobits på Eskilstuna Hundcenter har märkt av ökningen.
– Det märker vi framförallt i butiken att det kommer fler kunder. Det ökar med kurser. Folk anmäler sig till kurser när de skaffar valp och vi får framförallt mycket förfrågningar på hunddagiset. Vi har fullt. Det är 70 hundar. Det är ett jättetryck överallt.
– Först var det ju pandemin, att folk började jobba hemma. Sedan tror jag att många kanske har fortsatt att jobba hemma så jag tror att det är mycket att de har lyckats lösa vardagen, att de faktiskt kan ha hund plötsligt, men också att det sprids att grannen skaffar hund och då kanske vi också ska skaffa hund.
Att det blivit en trend att skaffa hund innebär även en viss fara, enligt Ingela.
– Att kanske många omplacerar sina hundar för de inser att det är mer jobb än vad de trodde att det skulle vara. Det är nästan som att skaffa barn. De kanske skaffar fel hundras. Det är ju en hel djungel, alla hundar är avlade för olika ändamål och då gäller det verkligen att vara påläst.
Jordbruksverkets lista över renrasiga hundar i Eskilstuna toppas sedan många år av labrador.
– Den passar till en aktiv människa, absolut, säger Ingela.
– Den är vänlig. Jag tror att det är det framförallt därför den ligger topp 1.
På andra plats på topplistan i Eskilstuna kommer schäfer.
– Där ska man vara medveten om att de kan vara rätt skarpa, vakta och sådär, så att man ska ha kunskap om man skaffar en schäfer. Det är mycket hund helt klart, säger Ingela.
Den enda förändringen på 10-i-topp-listan i Eskilstuna 2022 är att fransk bulldog klättrade från åttonde till sjunde plats.
– De är väldigt glada och trevliga familjehundar så det förstår jag att de har ökat, säger Ingela.
10-i-topp i Eskilstuna, enligt Jordbruksverket:
1 Labrador 356
2 Schäfer 285
3 Golden retriever 281
4 Jack russel terrier 278
5 Rottweiler 175
6 Chihuahua, korthårig 168
7 Fransk bulldogg 143
8 Border collie 136
9 American staffordshire terrier 128
10 Chihuahua, långhårig 114
På Jordbruksverkets lista över renrasiga hundar finns inga blandraser, men blandraserna har ökat mycket de senaste åren. I landet som helhet har blandraserna sedan 2018 ökat med 17 procent till 296 900. Antalet renrasiga hundar uppgår till totalt 775 000.
Ingela upplever att pudelblandraser har ökat särskilt mycket.
– Det är pudel blandat med någon annan ras. Det finns alla möjliga varianter. Och de har ju ökat i pris något fruktansvärt de här hundarna så att man får betala mer för en sån än för en renrasig hund med stamtavla. Det brukar vara jättetrevliga hundar.
Ingela tipsar de som ska skaffa hund om att läsa på vilka egenskaper de olika raserna har så att man får en hund som passar en själv.
– Bara för att de är jättefina eller jättesöta så kan de kräva en hel del. Det är verkligen olika från ras till ras hur mycket de kräver av dig som ägare aktivitetsmässigt och hur svåra de är. Sedan skulle jag rekommendera att gå en kurs. Speciellt om man är en ny hundägare att gå en valpkurs med sin hund för där lär man sig allt om vardagen plus bra saker som koppelträning och inkallning, vett och etikett med hund och så vidare.
De vanligaste hundnamnen i Sverige, enligt Jordbruksverket:
1 Molly, 8 947
2 Bella, 7 563
3 Charlie, 6 066
4 Doris, 5 470
5 Sally, 5 054
6 Sigge, 4 999
7 Ludde, 4 883
8 Bosse, 4 488
9 Elsa, 4 277
10 Stella, 4 144