Eskilstunapar utsatte hund för lidande – åtalas för djurplågeri

Hundens långvariga klåda beskrevs av veterinärer som "extrem, 10 på en 10-gradig skala". I dag hålls rättegång mot ett Eskilstunapar som står åtalade för djurplågeri.

Den större hunden kunde inte räddas utan fick avlivas - av djurskyddsskäl. Bilden visar inte den omskrivna hunden.

Den större hunden kunde inte räddas utan fick avlivas - av djurskyddsskäl. Bilden visar inte den omskrivna hunden.

Foto: TT

Eskilstuna2024-06-13 08:54

På torsdagen hålls en ovanlig huvudförhandling i Värmlands tingsrätt. En kvinna i 65-årsåldern och en man i 50-årsåldern, bosatta i Eskilstuna står åtalade för djurplågeri. De riskerar att dömas till fängelse.

Våren 2023 gjorde länsstyrelsen i ett annat län en åtalsanmälan mot paret efter att ha konstaterat att duon allvarligt brustit i sitt ansvar som djurägare.

undefined
Den större hunden kunde inte räddas utan fick avlivas - av djurskyddsskäl. Bilden visar inte den omskrivna hunden.

Målet rör en större vuxen hund som länsstyrelsen och sedermera en åklagare anser har utsatts för ett utdraget och allvarligt lidande. 

En anonym anmälan ledde till länsstyrelsen under hösten 2022 gjorde en kontroll i parets dåvarande bostad. Hunden hade då svår klåda över hela kroppen. Ägarna hade inte tagit hunden till någon veterinär, vilket de dock tvingades att göra dagen därpå.

Veterinären ordinerade medicin, regelbunden tvätt med specialschampo och återbesök inom en vecka.

Medicinen hämtades dock inte ut och hunden togs heller inte till något återbesök. 

Drygt två månader senare dök paret oväntat upp med hunden på en annan veterinärklinik. Veterinären som undersökte djuret bedömde då att hundens klåda var "extrem, 10 på en 10-gradig skala". 

undefined
Flera veterinärer kommer att vittna om djurägarnas brister.

Enligt veterinären skulle hunden behöva sövas, rakas och behandlas omedelbart – eller avlivas.

Hundens ägare uppgav att de saknade pengar för att betala för besöket men man bokade en tid för ingreppet följande dag. Då paret och hunden inte kom på den avtalade tiden beslutade länsstyrelsen att omedelbart omhänderta hunden, och avliva den av djurskyddsskäl.

Hundens plågsamma  klåda bedöms ha gjort det "svårt för hunden att "ens kunna sova", som länsstyrelsen beskriver det. 

Myndigheten menar att hunden utsattes för ett allvarligt och utdraget lidande i och med att paret inte har gav hunden vård i den utsträckning den hade behov av.

undefined
Enligt åklagaren som åtalat paret för djurplågeri har duon brustit i sitt ansvar som djurägare. Tassen tillhör inte den omskrivna hunden.

"Djurhållarna har inte på eget initiativ sökt veterinär, och de har sedan inte följt veterinärens rekommendationer för behandlingar och återbesök. Vid de veterinärbesök djurhållarna varit på har [hunden]vid alla tillfällen bedömts haft kraftig klåda.

Enligt åklagaren har mannen och kvinnan utsatt hunden för djurplågeri. Båda förnekar brott.

Mannen som har ett aktivt alkoholmissbruk förekommer under 15 avsnitt i belastningsregistret. Han är dömd för bland annat misshandel och rattfylleri. Även kvinna har en liknande problematik och dömdes senast 2019 vid Eskilstuna tingsrätt för rattfylleri.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!