I dag finns cirka 1 360 lägenheter i Årby. Inom några år kan området ha närmare 1 800 bostäder.
Det nya bostadsområdet ska ha allt från radhus till höghus.
– Det ska vara ett komplement till de bostäder som finns i dag, säger Per Haupt.
Tanken är att det blir en blandning av bostadsrätter och hyresrätter.
– Vi har satt ett fast markpris på en fjärdedel av byggrätterna för att få fram bra bostäder till en rimlig hyra.
Det är området i den norra delen, mellan idrottsplatsen och bostadshusen, som ska förvandlas.
Förändringen är en del av Eskilstunas stadsläkningsprojekt där man förtätar de centrala delarna av staden. Fram till 2030 förväntas stadsläkningsprojektet ge 1 500–2 000 nya bostäder.
På den utpekade platsen finns i dag en förskola, en basketplan och några mindre grönytor. Men framför allt utgörs ytan av flera stora parkeringar med plats för drygt 600 bilar. Kommunen har kommit fram till att inte ens hälften av parkeringsplatserna används.
– I genomsnitt är beläggning cirka 30 procent, säger Per Haupt.
Men Årbyborna behöver inte oroa sig för att bli av med parkeringsmöjligheterna.
– Vi ska inte bygga bort boendeparkeringarna. Vi ska hitta ersättningar för dem, säger Per Haupt.
Eskilstuna kommun har nu bjudit in intressenter till en så kallad byggherredialog. Byggherrarna har sommaren på sig att anmäla intresse. Kommunen ska sedan välja ut byggherrar med tillhörande arkitekter.
– Vårt mål är att hitta fem till sju intressenter som kan delta i dialogen.
Att hålla byggherredialog är ett för Eskilstuna nytt sätt att jobba på.
– Vi kommer att använda oss av dialogformen för att ta fram en plan för området.
De nya bostäderna ska smälta ihop bra med befintliga hus och kommunen kommer att ta idéer både från Årbyborna och från de byggherrar som engagerar sig.
Först i slutet av processen ska uppdragen fördelas mellan intressenterna. De som har tänkt på miljöaspekten och hållbarheten kommer att bli extra intressanta för kommunen. Så också de planer som omfattar nya förskolor, äldreboenden och trygghetsbostäder. Kommunen vill även att grönområdet mitt i Årby får en fortsatt bra koppling till Årbyreservatet.
En förhoppning är att Årbybor som letar efter nytt boende kanske kan tänka sig att bo kvar i området när det byggs nya bostäder – kanske genom att gå ihop med vänner i något som kallas byggemenskaper – ett slags byggprojekt som kommunen nu tänker testa.
Tanken med det är att en grupp personer kan gå ihop och forma ett gemensamt boende – oftast i bostadsrättsform. Det kan till exempel handla om tio personer som får varsin lägenhet i ett hus men delar på en verkstad eller en ateljé.
– Och så tar man hjälp av en projektledare eller arkitekt och låter rita en kåk. Man har sin egen lägenhet men man väljer att bo tillsammans och kanske dela vissa saker.
– Man kan påverka utformningen och kostnaderna. Tanken är att det ska kunna bli lite billigare än om man går och köper en bostadsrätt hos det stora etablerade byggarna, säger Per Haupt.