Hur vänskap kan förändra

Serietecknaren Sara Olausson använder sin penna för att påverka situationen för romska EU-migranter som kommit till Sverige för att tigga. Det har förändrat flera personers liv till det bättre. Däribland hennes eget.

Eskilstuna2015-01-13 06:00

På fredagen gästade Sara Olausson Eskilstuna konstmuseum med sin föreläsning om projektet "Det kunde varit jag". Att det finns ett behov av hennes berättelse är uppenbart. Arrangemanget var mer än fullsatt, och extrastolar fick plockas fram.

Hösten 2013 hade tiggande EU-migranter blivit en del i stadsbilden i alla små och stora städer i Sverige. Småbarnsmamman Sara Olausson gick först förbi dem utan att kunna se på dem. Hon blev helt enkelt generad. En period gick hon omvägar för att slippa se människorna som satt där med sina muggar. När julhandeln var som mest intensiv kände hon äckel över kontrasten mellan den ohämmade konsumtionen och det konkreta uttryck för fattigdom som EU-migranterna utgjorde.

Vem känner inte igen sig i Sara Olaussons beskrivning av sina känslor inför tiggeriet? Och vem blir inte varm i hjärtat av fortsättningen på hennes historia, som blivit något av en samtida sannsaga som visar att man som privatperson kan göra skillnad för någon som drabbats av fattigdom och social utslagning och samtidigt finna vänskap som övervinner kulturella, geografiska och språkliga barriärer.

Allt började med att hon la märke till en ung kvinna som satt på samma ställe.

- Hon var aldrig tjatig, aldrig påträngande, och jag lät barnen lägga mynt i hennes mugg.

En dag när Sara Olausson passerade tillsammans med sin son blev pojken förförd av de glänsande mynten i muggen och tog den. Sara blev oerhörd generad och sa åt sin son att genast lämna tillbaka muggen. Då tog den unga kvinnan upp en femma ur muggen och gav den till pojken och sa "icecream".

- Jag har berättat så många gånger om den där femman, men det var så oväntat, en så himla fin symbolhandling. Hon sköt mig rakt i hjärtat med den där 5-kronan, och jag låg vaken hela natten efter det.

Nästa dag tog Sara närmare kontakt med kvinnan som visade sig heta Felicia Iosif och som hade man och barn hemma i Rumänien och en dröm om ett hus. Hon var sjuk, och Sara tog med henne till vårdcentralen. Besöket visade sig vara fruktlös eftersom Felicia saknade EU-legitimation.

- Det skulle ha kostat över 1000 kronor. Så hon fick febernedsättande och mitt telefonnummer om hon skulle bli sämre.

Ur dessa händelser växte en livsförändrande vänskap mellan Sara och Felicia fram. Och Sara Olausson blev fast besluten att hjälpa Felicia och hennes familj ur fattigdomen. Ett sätt var att starta Facebook-gruppen "Det kunde varit jag" som bland annat samlat in pengar till Felicia, så att hon i dag har ett hus och kan vara hemma hos sin dotter i vinter. Ett annat sätt är att berätta Felicias och sin egen historia i serieform. I vår kommer boken där det framgår att Sara inte alltid är den mest lyckligt lottade av de två.

- Jag har blivit utmålad som något av en superhjälte, men jag vill visa att en skorpa som jag också kan göra något, säger Sara Olausson som tycker att hon har haft stor tur som mötte Felicia.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om