I april förra året beslöt miljö- och räddningstjänstnämnden i Eskilstuna att förbjuda ägarna till ett hus i de östra utkanterna av kommunen att släppa ut avloppsvatten från toaletten såväl som bad, disk- och tvättvatten.
Orsaken var att avloppsanläggningen till fastigheten bedömdes som bristfällig.
Om inte släktparet som står som ägare till fastigheten efterlevde förbudet skulle de sex månader efter delgivning av beslutet tvingas betala vite på 75 000 kronor vardera.
Paret överklagade nämndens beslut till länsstyrelsen och hävdade att trekammarbrunnen fungerade alldeles utmärkt. För att belägga detta skrev de att de använde vattnet som blir kvar i brunnen efter slamtömning till jordförbättringsmedel.
Ärendet har därefter gått vidare till nästa instans, mark- och miljödomstolen.
I den dom som nyligen meddelats framgår att en av ägarna slipper betala vitesbeloppet eftersom hon delgavs nämndens beslut först i mitten av november i år. Den andra personen däremot delgavs beslutet i mars i år i samband med ett av kommunens platsbesök.
Mark- och miljödomstolen konstaterar i sin dom att den delgivna personen saknar giltig ursäkt för att inte efterleva förbudet och utdömer därför vitet på 75 000 kronor, pengar som ska betalas till staten.