Husen berättar stadens historia

Stadens årsringar måste bevaras. Det menar Anna Götzlinger, antikvarie i Eskilstuna

DRAG Anna Götzlinger_140109_NH.jpg

DRAG Anna Götzlinger_140109_NH.jpg

Foto:

Eskilstuna2014-01-13 05:00

— Det handlar inte om snyggt eller fult. Jag har varit med om att skydda hus som jag tycker är skitfula. Det ska vara intressanta byggnader som berättar något om stan, säger hon.

Hennes kontor finns i den delen av gamla brandstationen som fortfarande står kvar. Byggnaden är för övrigt skyddad och är ett tidtypiskt bygge från 1970-talet.

Längre upp på Drottninggatan, i korsningen med Kungsgatan, står två hus som under förra året fick skyddsbestämmelser. Det laxrosa huset som under många år inhyste Erik Nilssons musikaffär är ett av dem. Huset byggdes på 20-talet av KF och var Eskilstunas första varuhus. Intill ligger en grönmålad träkåk som även det är skyddat.

— Det är ett av få hus som är kvar sedan fristadstiden, säger Götzlinger.

I takt med att Eskilstuna har vuxit har nya detaljplaner har tagits fram. I dessa har flera byggnader fått skyddsbestämmelser. Arbetet fortskrider hela tiden och nya områden hamnar under den antikvariska luppen. Redan nu höjs röster för att skydda delar av det tidvis utskällda miljonprogrammet i områden som Årby, Råbergstorp och Skiftinge.

— Bedömningen av miljö och bebyggelse är inte statisk, den förändras hela tiden. Tiden har hunnit ifatt de här områdena, säger Götzlinger.

När politikerna i stadsbyggnadsnämnden fattar beslut om vilka byggnader som ska skyddas använder de Götzlingers utredningar. I arbetet med en ny detaljplan kan det uppstå konflikter mellan behovet av att skydda byggnader och behovet av att bygga nytt. Staden måste få utvecklas samtidigt som årsringarna bevaras.

— Du ska kunna läsa av en stad. Husen berättar stadens historia, säger Götzlinger

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om