Tonvis med avfall dumpades i Barva – nu åtalas elva

Balarna med avfall har stått på industritomten mellan Barva och Kjula i över tre år utan att någon tagit ansvar för dem. Nu åtalas elva personer i en av de största miljöbrottshärvorna någonsin, fem av dem för grovt miljöbrott.

NM trading och transport AB (NMT) var ett dotterbolag till NMT Think pink.

NM trading och transport AB (NMT) var ett dotterbolag till NMT Think pink.

Foto: David Gagnert

Eskilstuna2023-12-28 12:06

Utredningen om grovt miljöbrott är en av de absolut största någonsin i Sverige och berör felaktig hantering av avfall på 21 platser i 15 kommuner runtom i Mellansverige. Förundersökningen har tagit tre år att slutföra och uppgår till omkring 45 000 sidor.

Tidningen Göteborgs-Posten har gjort en egen beräkning som visar att den totala mängden avfall på de 21 platserna handlar om 200 000 ton.

Nu väcks åtal mot elva personer för olika grad av inblandning i härvan, fem av dem för grovt miljöbrott. En person åtalas för medhjälp till grovt miljöbrott och ytterligare fem för miljöbrott av normalgraden.

– Det är det största mål vi någonsin har haft. Det är exceptionellt i sin omfattning där vi under flera års tid utrett den organiserade avfallsdumpningen som vi menar att det här är, säger senior åklagare Anders Gustafsson, förundersökningsledare vid Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål.

De huvudmisstänkta åtalas bland annat för att ha varit delaktiga i att mot betalning forsla bort tusentals ton osorterat bygg- och rivningsavfall, som sedan grävts ned i marken, plastats in i balar och använts som utfyllnadsmaterial.

I centrum står den tidigare strippan och porrklubbsägaren Bella Nilsson, även kallad "Queen of trash", och hennes bolag Think pink. Nilsson, som nu heter något annat, är tidigare dömd för ekobrott och belades med näringsförbud i början av 2000-talet, men gjorde comeback med avfallsbolaget som bland annat utsågs till årets "gasellföretag" av Dagens industri 2018.

Hon greps och häktades i september 2020 samtidigt som sin dåvarande make och en nu 39-årig man från Västmanland.

undefined
NM trading och transport AB (NMT) var ett dotterbolag till NMT Think pink.

Bland de huvudmisstänkta i härvan finns även en 47-årig Eskilstunabo som arbetat för Think pinks dotterbolag NM Trading och transport, NMT.

– Han är misstänkt för grovt miljöbrott tillsammans med övriga huvudmisstänkta, säger senior åklagare Lise-Lotte Tegler.

Bland övriga åtalade finns annan personal på NMT, men även några av de personer som ägt fastigheter som avfallet dumpats på. 

Ägaren till fastigheten i Hummelkärr mellan Kjula och Barva hör inte till de misstänkta. På tomten står åtminstone 19 000 vita och ljusblå balar staplade på varandra. Enligt åklagarna innehåller de osorterat och krossat bygg- och rivningsavfall och transporterades dit i omgångar mellan 2017 och 2020.

– Vi hävdar att de misstänkta personerna har hanterat avfall här på ett olagligt sätt mellan 1 juni 2017 till 27 oktober 2020 utan att korrekt anmäla detta eller ha rätt tillstånd. Man har tagit emot, lastat om och i vissa delar grävt ner avfallet. Det är en fastighet som är omgiven av åkermark och vattenförande diken och ligger i närheten av Barvalappen, som är en skyddad vattenmiljö, säger Lise-Lotte Tegler.

I marken har utredarna hittat bland annat delar av plast, kablar, betong, kakel och asfaltsrester. Halterna av tungmetaller som bly och kvicksilver, men även de farliga ämnena PCB7 och PAH-H har varit så höga att de bedöms innebära "en påtaglig risk för människors hälsa eller i miljön", enligt stämningsansökan.

Enligt Naturvårdsverket kan höga halter av PAH-H vara cancerframkallande. PCB kan påverka utvecklingen av hjärnan och nervsystemet, vilket bland annat kan ge beteendeförändringar.

– Det här är mycket allvarlig brottslighet. Det som är skrämmande med miljögifter är att vi många gånger inte ser effekterna direkt utan det blir nästa generation som får betala priset, säger senior åklagare Linda Schön.

Markägaren har uppskattat att det skulle kosta mellan 15 och 20 miljoner kronor att forsla bort avfallet från tomten.

undefined
Åklagare Lise-Lotte Tegler och åklagare Anders Gustafsson vid en presskonferens på torsdagen gällande åtalsbeslut om grovt miljöbrott. Företaget Think Pink misstänks ha dumpat osorterat avfall dumpats på 21 platser i Mellansverige.

Fyra av de huvudmisstänkta åtalas även för att ha dumpat och hanterat avfall i Strängnäs och Flen. 

I Strängnäs hantverksby hanterade NMT 2017-2018 stora mängder osorterat bygg- och rivningsavfall, som enligt åtalet även innehöll vitvaror, elektronikskrot, väskor, barnleksaker med mera. Åklagarna poängterar att fastigheten där avfallet dumpades ligger intill Storängsdiket, som mynnar ut i Mälaren som är dricksvattentäkt för drygt två miljoner människor.

I Flen dumpades avfallet på en före detta grustäkt i närheten av Rockelsta slott, i vissa fall direkt på marken. I just grustäkter riskerar föroreningar att spridas snabbt då marken har hög genomsläpplighet. Marken ligger inom en grundvattenförekomst, nära en dricksvattenbrunn och i närheten av sjön Båven.

undefined
Plastbalarna innehåller osorterat och krossat bygg- och rivningsavfall. I marken har utredarna hittat delar av plast, kablar, betong, kakel, elledningar och asfaltsrester. Halterna av tungmetaller och andra hälso- och miljöfarliga ämnen är höga i mark och kringliggande vattendrag, enligt stämningsansökan.
De här kommunerna berörs

Botkyrka

Huddinge

Norrtälje

Eskilstuna

Gullspång

Skövde

Västerås

Strängnäs

Flen

Haninge

Håbo

Laxå

Norberg

Uppsala

Östhammar

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!