Ändrade parkeringsmöjligheter slår hårt mot Hydrotrim

Från ena dagen till den andra, helt utan förvarning, tvingas Hydrotrim hyra de gästparkeringar som i alla år stått till kundernas förfogande. "Ett hårt slag mot vårt lilla företag." Fastighetsägaren hoppas ändå kunna lösa konflikten.

Plötsligt mitt i månaden och mitt i terminen får Hydrotrims ägare Maria Larsson och hennes anställda Annelie Lahouar veta att deras kunder blir av med parkeringsmöjligheterna intill. "Vi har runt 100 besökare om dagen, vissa kommer från andra städer och många av våra äldre kör bil hit. Det finns inte många andra parkeringsmöjligheter i närheten."

Plötsligt mitt i månaden och mitt i terminen får Hydrotrims ägare Maria Larsson och hennes anställda Annelie Lahouar veta att deras kunder blir av med parkeringsmöjligheterna intill. "Vi har runt 100 besökare om dagen, vissa kommer från andra städer och många av våra äldre kör bil hit. Det finns inte många andra parkeringsmöjligheter i närheten."

Foto: Anne-Lie Andersson

Eskilstuna2022-03-23 12:11

Sedan 1 mars i år är Maria Larsson ensam ägare av spa- och friskvårdsanläggningen Hydrotrim i Eskilstuna, efter en rad år som delägare och dessförinnan anställd.

Verksamheten i lokalerna intill Eskilstunaån, granne med Stålsforsbron, har just överlevt två tuffa pandemiår. Hydrotrim, med sitt fullspäckade veckoschema av vattengympa och babysim och med populär spa- och relaxavdelning, har i dag runt 100 gäster i åldrarna 0–90+ dagligen.

undefined
Berndt-Ove Möller och hans fru har varit kund på Hydrotrim i 30 år och stortrivs hos Annelie Lahouar och Maria Larsson. I dag är han beroende av bilen för att ta sig hit. "Var ska vi parkera nu? Det är inte lätt att hitta en ledig plats här i närheten, på ett avstånd vi klarar att att ta oss till fots."

Många vattengympadeltagare är pensionärer, och för alla som kommer till träningen i bil har det i alla år funnits en muntlig överenskommelse om att Hydrotrims kunder får nyttja lediga platser på grusplanen intill, där det sedan länge råder två timmars gratisparkering. Platserna används även av övriga företag i området. Hydrotrim har fram till nu också haft två handikapp-platser strax utanför entrén till sitt förfogande.

Häromdagen togs handikappskyltarna bort och Maria Larsson fick ett mejl från fastighetsförvaltaren, Saps: Några av parkeringsplatserna ska hyras ut till Region Sörmland, besöksparkeringen ska bort och Hydrotrims gäster måste sluta parkera där. "Problemet" måste lösas inom kort och Saps hotar med att om Hydrotrims kunder ertappas med att ockupera p-platserna blir hanteringen av frågan "mer formell". Maria erbjuds att hyra några platser.

undefined
På grusplanen längst in på området råder två timmars gratis parkering sedan länge. Nu ska platserna hyras ut till de företag som så önskar och för kunderna till Hydrotrim blir det slut med att stå här under vattengympan eller babysimmet. Att hitta ledig parkering i bostadsområdet på andra sidan ån är inte helt enkelt.

Hon är ledsen och bekymrad.

– På en eftermiddag ändrades förutsättningarna för hela vår verksamhet. Både vi och våra kunder är i chock, och just nu vet jag inte hur vi ska lösa detta. Ska jag hyra ett antal platser à 200 kronor i månaden tvingas jag höja mina priser radikalt.

–Jag har kontrakt till 2024, men har hoppats kunna förlänga det i många år framåt.  Vårt lilla, unika företag har kunder som kommer till oss från både Malmköping, Strängnäs och Kungsör. Människor kommer för motion och för rehab, och både strokeföreningen, simskolor, Korpen och en rad andra företag hyr in sig hos oss. Många måste ta bilen hit, och att gå en längre sträcka är omöjligt.

undefined
"Jag är ensam ägare till Hydrotrim sedan 1 mars, de två medarbetare jag anställt har inte ens hunnit får sin första lön. Jag vet inte hur vi ska lösa parkeringsfrågan nu." Maria Larsson med Annelie Lahouar och Lisa Dammhag, som båda jobbar 75 procent i företaget. "Vi fortsätter att envist hävda att vi erbjuder glädje genom hela livet."

– Jag förstår naturligtvis att allt kostar pengar och att gratisparkeringar snart är ett minne blott i stan, och det står tyvärr ingenting om parkeringsplatser i vårt kontrakt. Men jag hade önskat att vi fått en övergångsperiod att lösa detta på och en diskussion med fastighetsägaren. Mitt i månaden, mitt i terminen slår de undan benen på mig.

I receptionen är stämningen upprörd. Många av förmiddagens motionärer har samlats och diskuterar nyheten om parkeringsplatserna.

– Jag har gått här i många år, säger en äldre kvinna, det är inte oss de ska jaga från parkeringen. Folk som ska in till stan gratisparkerar här. Ålandsresenärer som reser från busstationen likaså. Varför sätter de inte bara upp en p-automat? Det vore mycket mer rättvist.

undefined
"Vad är egentligen problemet här? Varför sabbar ett kommunalt bolag för ett litet privat välskött företag och deras kunder?" Svante Pettersson och Peter Olsson samåker från Gillberga till vattengympan varje vecka och ifrågasätter

Svante Pettersson och Peter Olsson samåker till gympan från Gillberga. De håller med och skulle gärna se att parkeringen kostar några kronor.

– Det är ju inte Maria som ska behöva hyra parkeringsplatser åt oss, och om hon tvingas höja priserna på grund av detta straffas ju även alla som går eller cyklar hit. Parkeringen är dessutom sällan full, den räcker till alla i kvarteret, vad är egentligen problemet? Är det ens lagligt att komma mitt under en hyresperiod med såna här krav – och sabba för små företag?

– Vi har köpt terminskort, ska Hydrotrim tvingas kräva oss på en extraavgift nu?

undefined
David Hofmann, vd för Eskilstuna Logistik och Etablering AB.

David Hofmann är vd för det kommunala bolaget Eskilstuna Logistik & Etablering. Han har själv inte varit på plats för att prata med Hydrotrims ägare och kunder, men förklarar vad som föregått förändringarna som nu är på gång.

– Kvarteret Tackjärnet med sina gamla industribyggnader är ett stort område, som varit väldigt rörigt länge. Det står bilar, lastbilar och olika sorters fordon lite överallt. Vi vill skapa ordning och reda, och se till att undvika olyckor, minska riskerna för stölder och ge hela kvarteret ett ansiktslyft så besökaren får ett bättre intryck än man faktiskt får i dag. 

– Det finns ju lagar och regler som måste följas kring avstånd och annat i ett industriområde. Därför gör vi ett omtag nu och ser över allting.

undefined
Kvarteret Tackjärnet mellan järnvägen och Eskilstunaån innehåller gamla industribyggnader med en rad företag.

Och först av allt ska en stor riskanalys av området beställas och utföras. Tillkommer gör också en brandtillsyn, där Räddningstjänsten ska mäta och kontrollera om de två handikapp-platserna strax utanför Hydrotrims entré är i vägen vid en eventuell brand eller om de kanske kan få vara kvar ändå.

David Hofmann konstaterar att många hyresgäster berörs av arbetet. Men några beslut kring hur det ska bli med den stora parkeringen på grusplanen är ännu inte tagna. Han håller med om att de första förändringarna genomförts väl snabbt, och beklagar Hydrotrims chockartade upplevelser.

– Handikapp-parkeringarna togs bort lite hastigt kan jag tycka. Och om det genomförts på det sätt du beskriver är det olyckligt och inte bra kommunicerat av fastighetsförvaltaren.

undefined
Kvarteret Tackjärnet där Hydrotrim ligger ska få ett ansiktslyft och bli ett säkrare, trevligare område.

Hur många hyresgäster som verkligen vill hyra parkeringsplatser på planen vet inte Eskilstuna Logistik & Etableringar än.

– Det ska vi titta på och försöka pussla ihop så att alla känner sig nöjda. Vi har inte kommit fram till någon helhetslösning. Kanske kan man tänka sig att slutresultatet blir en mix, med företag som hyr ett antal platser och en liten – kanske avgiftsbelagd – besöksparkering på återstående. 

– Jag förstår om Hydrotrims ägare tycker det känns tråkigt om de ska behöva betala för kundernas parkering och tvingas höja avgifterna, men jag tror och hoppas vi ska kunna skapa något alla blir nöjda över.

Tills vidare får Hydrotrims personal och kunder fortsätta parkera på lediga platser på grusplanen.

Tackjärnet

Kvarteret med gammal industribyggnation, Tackjärnet på Gillbergavägen 1, rymmer i dag ett antal företag och lokalerna ägs av det kommunala bolaget Eskilstuna Logistik & Etablering. Fastighetsförvaltare är sedan två år företaget Saps.

Hydrotrim som huserat i samma lokaler i över 30 år erbjuder 45 vattengympapass av olika karaktär och 14 babysimtillfällen i veckan.

undefined
Hydrotrim, med vattenträning och spa- och relaxavdelning, har lockat stora mängder besökare till lokalerna intill Stålforsbron i över 30 år.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!