Den genomsnittliga hyreshöjningen över hela Kfast bestånd uppgår till 3,97 procent. Men för det stora flertalet – 6 000 av bolagets 7 000 bostäder – landar höjningen på 4,45 procent. Det motsvarar en ökad hyreskostnad med 300 kronor i månaden för en genomsnittslägenhet.
Uppgörelsen har väckt reaktioner och bland kommentarerna på sociala medier uttrycker många sin besvikelse, både på Kfast och Hyresgästföreningens agerande:
”Inte klokt, vem ska betala dom hyrorna”
”Jag undrar vad vi har för förhandlare för Hyresgästföreningen. Sämst i Sverige eller?”
Patrik Wunderlich, som lett förhandlingarna för Hyresgästföreningens räkning, säger att han förstår att det finns en besvikelse över utfallet men försvarar samtidigt uppgörelsen.
– Det är klart att vi har en förståelse för att folk är besvikna och oroliga över ökade kostnader. Det är många som kommer få det tufft. Men det här var det bästa vi kunde göra, säger han och rekommenderar de hyresgäster som är oroliga över hur de ska klara ekonomin att höra av sig till politikerna.
– Det är den politiska majoriteten som beslutar om hur mycket pengar de plockar ur bolaget.
Höjningen på 4,45 procent är enligt Patrik Wunderlich den högsta på minst 30 år och ska ses mot bakgrund av det svåra läget i samhällsekonomin.
– Det är ett allvarligt läge och det gäller att hitta en balans mellan hyresgästernas ökade levnadsomkostnader och bolagens behov. Det tycker jag vi har gjort och vi är nöjda efter omständigheterna.
När förhandlingarna inleddes var bolagets utgångskrav en höjning på 8,2 procent.
– Vi lade ett motbud på 0,37 procent men det var mest för att visa på orimligheten i Kfasts bud, säger Patrik Wunderlich.
De 4,45 procent som avtalet landade på ligger i linje med de uppgörelser som nåtts för allmännyttan på många andra orter, bland annat i Stockholm.
– Hade vi inte kommit överens hade tvisten fått avgöras i Hyresmarknadskommittén. Där står 60 bolag i kö just nu för medling. Då hade vi haft ett avtal klart någon gång i juli, augusti och det hade inte varit bättre än det avtal vi nu slutit.
Närmast väntar besked från förhandlingarna mellan Hyresgästföreningen och de privata fastighetsägarna.
Även om allmännyttans avtal inte längre ska vara vägledande får det genomslag i de kommande förhandlingarna.
– Vissa är redan klara. Med Heimstaden har ett avtal slutits som ligger på samma nivå som avtalet med Kfast. Förhandlingarna med Victoriahem pågår.