Nekades sjukersättning trots fulltecknat jobbschema

Att Birgitta Beronja, 61, ofta jobbat mer än 100 procent hjälpte inte när hon blev sjuk. Försäkringskassan sa nej till ersättning och för att överleva tvingades Birgitta till banklån.

Birgitta Beronja som är van att jobba mer än 100 procent hamnade i kläm mellan vården och Försäkringskassan när hon tvingades sjukskriva sig för första gången på många år. "Känslan av att inte bli betrodd är bland det värsta jag upplevt."

Birgitta Beronja som är van att jobba mer än 100 procent hamnade i kläm mellan vården och Försäkringskassan när hon tvingades sjukskriva sig för första gången på många år. "Känslan av att inte bli betrodd är bland det värsta jag upplevt."

Foto: Anne-Lie Andersson

Eskilstuna2022-02-14 06:13

Hon är sedan många år ett känt namn inom restaurang- och cateringbranschen i Eskilstuna, har drivit både egna och andras serveringar, och arbetar dessutom sedan en tid som personlig assistent på kooperativet Emil i Eskilstuna.

– Jag har alltid varit van att jobba mycket, ofta bra många fler än 40 timmar i veckan, och jag älskar det. När jag bröt handleden för ett antal år sen gick jag och jobbade med ställning på armen. För att jag ville. 

På grund av en tonårsson med milt förståndshandikapp har Birgitta Beronja på senare år valt att vara timanställd, vilket underlättar för familjen. Men det ställde till det för henne när Birgitta för första gången på många år blev tvungen att sjukskriva sig.

En axel hade besvärat henne en längre tid när problemen blev akuta efter en smärtsam arbetsvinter i Sälen 2020/2021. Den första diagnosen "muskelsträckning" fick så småningom revideras. Då hade Birgitta jobbat vidare hela våren, hos Emil i veckorna och på restaurang över helgerna.

undefined
Birgitta Beronja har högar av papper efter alla turer med Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen, arbetsgivarna och sjukvården. "Hur kan Försäkringskassan få styra och ställa och se till att mitt liv blir ett rent helvete?"

Läkare konstaterade att såväl senor som en muskel i axeln var av. I augusti opererades hon, ett omfattande ingrepp med efterföljande noggranna rehabinstruktioner och lång konvalescens.

– Och så blev jag sjuk på det. Drabbades av spasmagina, en typ av dold kärlkramp, direkt efter operationen.

Birgitta som aldrig rökt i sitt liv har kol och astma, och åkte på grund av allt stillaliggande dessutom på lunginflammation. Sjukskrivningen blev förlängd.

Som timanställd blev Birgitta sjukanmäld en vecka, innan Försäkringskassan begärde sjukintyg.

Arbetsförmedlingen var på det klara med att Birgitta har anställning och en hög grad av sysselsättning. Men hos Försäkringskassan blev det tvärnit. Hon kunde gott ta ett lättare jobb redan tre veckor efter operationen, och stå till arbetsmarknadens förfogande. Att Birgitta i åratal på timanställning haft hur mycket jobb som helst spelade plötsligt ingen roll för hennes rätt till sjukpenning.

undefined
Försäkringskassan tyckte att Birgitta Beronja kunde ta ett lättare jobb tre veckor efter axeloperationen, som läkaren långtidssjukskrivit henne för och lämnat noggranna rehabinstruktioner efter.

I fem månader blev hon helt utan inkomst.

– Nu är jag så privilegierad att jag kunde spara ihop en buffert före operationen, men hur många har den förmånen? Jag förstod att det skulle bli tufft ekonomiskt, men hade räknat med ett par månaders väntan på pengar. Inte en hel sommar och höst utan lön. Jag var väldigt rädd för att behöva sälja både hus och bil innan beskedet kom under vintern om att jag var berättigad till viss ersättning. Under tiden blev jag tvungen att ta ett banklån.

Försäkringskassan hävdade att Birgitta jobbat för lite trots att hon svart på vitt kunde bevisa att hon arbetat som såväl kock som kallskänka, konditor, bagare och i servering. Plus som undersköterska och personlig assistent. Sammanlagt i maj fick hon ihop över 220 arbetstimmar.

– Det är en hån, det kvinnan på Försäkringskassan skriver i sina papper. Jag har ju inte gjort annat än jobbat som en tok i mitt liv. Och jag vill heller inget annat. Men i höstas fixade min kropp inte det. Hur kan en människa som aldrig träffat mig ifrågasätta läkarens utlåtande? Läkaren skrev ett intyg om att jag under inga omständigheter fick använda armen alls på sex veckor, och inte arbeta de första månaderna efter operationen. Nej, det litade inte Försäkringskassan på, de tyckte jag borde jaga upp mig ur sängen, gå till Arbetsförmedlingen och ta nåt lättare jobb.

undefined
Birgitta Beronja fick Försäkringskassan emot sig när hon tvingades operera axeln, och tvingades ta banklån för att överleva månaderna helt utan inkomst.

– Men jag är inte inskriven som arbetssökande. Arbetsförmedlingen anser inte att jag behöver det, jag har ju en tjänst, och de menar att det finns inga lättare jobb av den karaktär Försäkringskassan tyckte jag kunde ta under min rehab. Känslan av att inte bli betrodd är bland det värsta jag upplevt.

Birgitta har börjat jobba igen. Men måste se till att träna och få upp styrkan i axeln igen innan hon kan återgå till sitt normala arbetstempo.

– Jag har en kompis som gjort samma operation, men som är fast anställd. Hon blev utan problem sjukskriven fyra månader efter operationen. 

– Jag är inte ute efter att få beklaga mig offentligt utan vill få igång en debatt om det här. Jag är ju långt ifrån ensam om att hamna i kläm på det här sättet, det måste bli ordning och reda på systemet. Man ska inte behöva kämpa med all sin kraft för sina rättigheter, myndigheterna kan inte få behandla folk hur som helst och förstöra deras liv. Jag betalar till och med extra skatt eftersom jag jobbar så mycket, men någon sjukpenning ansågs jag ändå inte ha rätt till. 

undefined
"I dag kunde jag ju vara sjukpensionär med min astma och kol, men tycker fortfarande det är så roligt att arbeta. Nu var bara min kropp i så dåligt skick att jag var tvungen till operation och lång sjukskrivning."
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!