I oktober infördes nya regler gällande arbetstider i Region Sörmland. Sverige anslöt då till EU:s direktiv om elva timmars sammanhängande dygnsvila. Det har ställt till problem för ambulansen och gjort cheferna oroliga då flera medarbetare tvingats sluta.
En av dem är Ia Santesson.
Hon har sagt upp sig och kommer efter sommaren att sluta på sitt jobb på ambulansen då hon inte får ihop privatlivet till följd av de nya reglerna.
– Här i Eskilstuna jobbade vi bara dygn på helgerna. Det innebar att man jobbade antingen fredag eller lördag dygn, alltså 24-timmars pass. Då jobbade man ett helt dygn vilket innebar att man var hemma ett dygn också.
I stället jobbar ambulanspersonalen nu pass om tolv timmar på helgerna och tio timmar på fredagarna.
– Det innebär att man spenderar all vaken tid på jobbet. Jag äter alla mål mat här egentligen när jag jobbar 08 till 20, säger Ia Santesson.
Hade hon fortfarande fått jobba dygnspass hade Ia kunnat vara kvar på ambulansen. Hon trivs bra på jobbet och med kollegorna – men just nu blir det omöjligt att få ihop privatlivet.
– Det är en väldigt rolig arbetsplats. Det är högt i tak, allvar och även skoj. Det går hand i hand. Jag tycker det är kul, man vet aldrig vad som händer en arbetsdag, säger hon och fortsätter:
– Jag jobbar var tredje helg och har mina barn varannan helg, men jag vill inte jobba de helger jag har barnen eftersom jag inte är hemma någonting. Tidigare när jag jobbade helg och hade barnen hade jag ändå ett helt dygn tillsammans med dem.
Hon har i stället fått pussla ihop privatlivet genom att byta helger med kollegor.
– De har hjälpt mig med det för att få det att funka. Men det resulterade i att jag var ledig tre eller fyra helger på rad för att kunna åka skidor med barnen. Men från mars till midsommar jobbar jag varannan helg för att få det att gå ihop.
Hon är dock förstående till beslutet om dygnsvilan – men hade ändå gärna sett samma flexibilitet som tidigare.
– I grunden kan jag förstå varför man inte ska jobba ett dygn i stöten, men om vi var för trötta hade vi ett ansvar att ringa till vår chef i beredskap och säga att vi inte kunde jobba, säger Ia Santesson och fortsätter:
– Nu går det ut över barntiden, jag kan inte byta pass lika enkelt och det är inte lika flexibelt.