Industri och produktion tema på nästa näringslivsdialog

Näringslivsdialogen den 19 november har industri och produktion som tema. En viktig frågan är företagens kompetensförsörjning.

Rinmangymnasiets rektor Sara Berglund medverkar i panelen vid Näringslisdialogen den 19 november.

Rinmangymnasiets rektor Sara Berglund medverkar i panelen vid Näringslisdialogen den 19 november.

Foto: Joachim Sorbe

Eskilstuna2021-10-21 10:54

Årets sista näringslivdialog äger rum den 19 november och har industri och produktion som tema. Eskilstuna kommun bjuder in företagare till ett digitalt möte om hur man tillsammans kan stärka näringslivsklimatet. Vid mötet medverkar politiker, tjänstemän och näringslivsrepresentanter i en panel. Mötet livestreamas och publiken har möjlighet att ställa frågor via en chatt. 

Bland de medverkande i panelen finns Michael Rydell som är styrelseordförande i Eskilstuna Fabriksförening och vd för Mälardalen Industrial Technology Center, MITC. 

– För det första är det väldigt positivt med engagemanget från kommunen och de aktörer som är med i panelen, säger han. 

– Kompetens är den viktigaste faktorn för konkurrenskraft i framtiden.

Han konstaterar att industrin har mycket stor betydelse för Eskilstunas ekonomi. 

– Man brukar säga att ett jobb i industrin ger två eller tre jobb i andra näringar. 

Michael Rydell tycker bland annat att det är viktigt att underlätta för företag som vill etablera sig i Eskilstuna.

– Att man har ett snabbt, gynnsamt system vid etableringar, inte minst för industriföretagen. Att vi forsätter att satsa på de satsningar som ligger och sånt som ännu inte är beslutat. Det kan till exempel vara att vi ska växla upp MITC med att dubbla ytan, att vi tar de stegen ganska snabbt.

undefined
Utbildningarna måste utformas så att de tillgodoser den kompetens som branschen efterfrågar.

En annan paneldeltagare är Rinmangymnasiets rektor Sara Berglund. 

– Vi behöver attrahera fler ungdomar att välja arbete inom teknik och industri för att vi ser att det finns ett behov av kompetens där, men sedan måste också de här eleverna ha rätt kompetens för att kunna vara anställningsbara. Den matchingen är helt avgörande. 

Många av eleverna på Rinmangymnasiet går vidare till högre utbildning efter studenten medan andra börjar jobba direkt. 

– Det finns framförallt vissa inriktningar på teknikprogrammet, bland annat produktionsinriktningen, som ofta leder rakt ut i ett arbetsliv.

Rinmangymnasiet och Eskilstuna Fabriksförening har startat ett projekt som kallas Science College. Målet är att utveckla samarbetet mellan branschen och de utbildningar som finns på Rinmangymnasiet. En processledare på Rinmangymnasiet arbetar med företagskontakter och med att ordna praktiska aktiviteter. 

– I det här ingår ett samarbete med workshops med företag. Våra lärare gör praktik. De är ute flera dagar på företagen vecka 44 för att se hur ser det ut idag. Man kanske inte har varit ute på verkstadsgolvet själv på väldigt länge. 

undefined
Det är en utmaning för gymnasieskolan att matcha de förväntningar på framtida medarbetare som efterfrågas på arbetsmarknaden.

Sara Berglund berättar att elever som läser produktionsteknik får möjlighet att göra feriepraktik hos företag.

– Näringslivet behöver samarbeta med skolan för att vi gemensamt ska kunna plocka fram rätt kompetenser hos de elever som går de här utbildningarna. Vi behöver också hjälpas åt att visa upp för eleverna vad de här utbildningarna leder till när du kommer ut i arbetslivet. 

Näringslivsdialogen den 19 november blir den femte i sitt slag. Nästa år planeras fyra näringslivsdialoger. De kommer att äga rum den 18 februari, den 29 april, den 30 september och den 25 november. Enligt Stina Adolfson Kiviaho, som är ansvarig för näringslivsdialogen, siktar kommunen på att hålla dessa möten fysiskt. 

Stina Adolfson Kiviaho är även producent för 10FIKA som är ett forum där man följer upp det som har diskuterats på näringslivsdialogerna. På 10FIKA den 8 oktober följde man upp näringslivsdialogen som ägde rum den 24 september och som hade bygg och fastighet som tema. 

Ankie Bandstigen, vd Faskunge fastigheter och styrelseordförande STIGA Sports, var en av de medverkande vi 10FIKA. Hon kommenterade stadsbyggandsnämndens socialdemokratiska ordförande Sarita Hottis uttalande vid näringslivsdialogen om att det finns en samsyn kring att Eskilstuna ska ta ytterligare steg och att dialogen måste fortsätta. Ankie Banstigen höll med om att det finns en bra samsyn och dialog med politiken. Hon anser dock att planprocesser tar för lång tid. 

– Jag vet att man är underbemannad på planavdelningen så frågan är vad kan vi göra tillsammans, hur kan vi hjälpas åt? sa hon. 

Jonas Lundin, vd Tuna Entreprenad, menade vi 10FIKA att dialog är en viktig del av ett bra näringslivsklimat. 

– Där tror jag det finns jättemycket kvar att göra. Jag tror också att vi måste tänka bort byråkrati. Alla hinder, alla flaskhalsar som på något sätt stör processer, tillväxt och utveckling måste bort. Sedan tror jag att en av de viktigaste sakerna är att skippa jante. Vi måste lyfta framgång. 

Utbildningsförvaltningen

Barn- och utbildningsförvaltningen ansvarar för att tillgodose behovet av utbildning i Eskilstuna så att barnen och eleverna får goda kunskaper och förutsättningar för att lyckas väl i arbetslivet. Förvaltningens främsta mål är att förbättra kunskapsresultatet och öka likvärdigheten. Förvaltningen ansvarar för kommunens förskolor, grundskolor och gymnasieskolor. Dessutom ingår gemensamma verksamheter som särskola, Pedagogiskt centrum och Interkulturella enheten.

Källa: Eskilstuna kommun. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!