— Läget är extremt, säger vuxennämndens ordförande Mikael Edlund (S), som dagligen får samtal från medborgare som undrar vart deras åldriga anhöriga ska ta vägen när de är för skröpliga att klara sig själva.
— Situationen förändras dag från dag, men de senaste tre veckorna har vi haft ständig kö till korttidsboendena. Det normala är annars att vi inte har någon kö alls.
Det är hela vårdkedjan som brister för närvarande:
På Mälarsjukhuset är det platsbrist på grund av alla färdigbehandlade patienter som inte kan skrivas ut till sin hemkommun för att alla kommunens korttidsplatser redan är upptagna.
Korttidsplatserna är i sin tur upptagna av patienter som mycket väl skulle kunna flytta över till ett äldreboende eller liknande, om det fanns några lediga rum på ett sådant.
— Det är inte så här det brukar se ut, försäkrar Mikael Edlund.
Att krisen skulle bero på bristande planering av kommunen förnekar han bestämt.
— Vi har fullständig koll på den demografiska utvecklingen och när behovet av äldreomsorg kommer att vara som störst. Det är det vi utgår från i vår planering av framtida äldreboenden.
Enligt den modellen ska Eskilstunas behov av vårdplatser och äldreomsorg toppa runt 2017-2018. Vad dagens kris beror på är oklart. Förmodligen finns det ingen enkel förklaring, säger Mikael Edlund.
— Helt plötsligt har en massa människor blivit i behov av korttidsplatser. Det sammanfaller dessutom med en situation där vi har färre korttidsplatser än vanligt, på grund av att vi tvingats utrymma Kompassen och Lotsen för att landstinget renoverar lokalerna.
Vad har då kommunen att erbjuda för den som uppfyller alla krav för plats på korttidsboende men där det i dag alltså inte finns några lediga platser att tillgå?
— Lösningen på kort sikt blir att sätta in mera hemsjukvård, kommunen får skjuta till mera resurser tills vi hittar en plats. Där får man utgå efter individens egna behov, säger Mikael Edlund.