Ny sotningsmetod ska rädda liv

Glöm den klassiska bilden av en sotare på taket. Från och med den 1 juli ska all sotning av skorstenar och eldstäder ske underifrån. "Det handlar om vår arbetsmiljö. Vi har en överdödlighet i cancer och fallolyckor", säger Jonas Billing, vd på Eskilstuna Sotnings AB.

Jonas Billing är vd på Eskilstuna Sotnings AB.

Jonas Billing är vd på Eskilstuna Sotnings AB.

Foto: Per Groth-TT/Privat

Eskilstuna2022-07-07 04:45

Den nya metoden innebär att sotaren rengör skorstenen nedifrån med stavar och en sotarviska som roterar med hjälp av en skruvdragare. Beslutet ingår som en del i den upphandling Eskilstuna kommun gjort med Eskilstuna Sotnings AB, ett avtal som sträcker sig fram till 2025 med möjlighet till förlängning i två år.

Från den 1 juli införs också en ny taxa som enligt kommunen ska vara enklare att förstå för fastighetsägaren. Avgiften för sotning höjs med cirka 100 kronor och kostar 591 kronor medan avgiften för brandskyddskontrollen sänks något.

undefined
Den klassiska bilden av sotaren på ett tak lär inte bli någon vanlig syn framöver.

Enligt Jonas Billing blir resultatet efter den nya metoden något bättre än traditionell sotning.

– Att det blir lite dyrare beror på att arbetet tar något längre tid samt att den utrustning som krävs är dyrare. Men det är fortfarande billigt att få sotat om man jämför med många andra hantverkstjänster, säger han och betonar att förändringen har tillkommit av arbetsmiljöskäl.

– Sotare har en överdödlighet i cancer och är även hårt drabbade av fallolyckor.

En del arbeten kommer att bedrivas från tak även i fortsättningen.

– Vissa skorstenskonstruktioner är inte möjliga att sota underifrån. Och vid de brandskyddskontroller som görs filmar vi i skorstenen uppifrån.

Den nya sotningsmetoden och den ändrade taxan berör de cirka 22 000 fastigheter i Eskilstuna som har en eldstad i bruk.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!