I förra veckan avvisade polisen de tiggare som använt tunneln under järnvägsstationen som sovsal, efter en begäran från den politiska ledningen. Därefter har tiggarna varit hänvisade till att själva hitta provisoriska sovplatser, men efter sommaren har politikerna hoppats på en mera permanent lösning.
– Förhoppningen är att Eskilstuna ska ha en fungerande Stadsmission till hösten, sa Trygga Eskilstunas ordförande Annelie Klavins Nyström (M) till Eskilstuna-Kuriren i samband med avvisningen.
Men den förhoppningen kommer av allt att döma att grusas. Att bilda en Stadsmission tar nämligen tid, förklarar Tomas Lindroos, vice ordförande i Eskilstuna kyrkoråd och ordförande i arbetsgruppen Eskilstuna Stadsmission.
– Jag vet inte vad de menar med att den ska vara igång. Det krävs många steg för att få kalla sig Stadsmission och det är inte vi som bestämmer.
Beslutet ligger istället hos Riksföreningen Sveriges Stadsmissioner, som förvaltar varumärket.
– Vi kan ansöka om att få kalla vår verksamhet i Eskilstuna för Stadsmission, men då måste vi också leva upp till en rad krav vad gäller stadgar, styrelse och kvalitet på insatserna.
Även om Stadsmissionen den senaste tiden mest diskuterats i samband med EU-migranternas utsatta situation så var det inte där idén väcktes.
– Nej, upprinnelsen var att Eskilstuna församling ville lyfta härbärget till en Stadsmission, för att kunna bredda verksamheten jämfört med i dag.
Härbärgets nuvarande lokaler kommer med all sannolikhet inte att räcka till för en utbyggd verksamhet, men att hitta lämpliga lokaler är inget problem, försäkrar Tomas Lindroos.
– Nej, Eskilstuna församling har gott om lediga lokaler.
Värre är det med ekonomin. En Stadsmission finansieras med frivilliga gåvor och offentliga bidrag. Även om många privatpersoner och föreningar redan är engagerade i arbetet kommer det också att krävas stöd från kommunen. Tomas Lindroos är förhoppningsfull.
– Det finns inga löften, men kommunledningen har ställt sig väldigt välvillig. Det är väldigt tydligt att vi tänker och vill åt samma håll.
Tomas Lindroos avvisar inte helt möjligheten att kunna ha någon form av verksamhet igång redan under det här året.
– Teoretiskt sett kan vi starta verksamhet så snart vi formellt har en förening. Men till det krävs pengar.
Annelie Klavins Nyström tror fortfarande på en verksamhet till hösten.
– Även om skapandet av Stadsmissionen i juridisk bemärkelse kan dröja så kan ju arbetet börja tidigare.
Vad det skulle betyda för tiggarnas situation vågar hon däremot inte uttala sig om.
– Jag kan och får inte ha åsikter om vem, vilka eller hur många som får hjälp. Men arbetet kan börja och kommunen har en part att diskutera med, säger Annelie Klavins Nyström.