"Ingen fråga är för stor, ingen för liten"

"Mina föräldrar slår mig, vad ska jag göra?"
"Jag har en relation med en person som jag inte riktigt vet hur jag ska avsluta, eller om jag ens vill avsluta."
"Min pojkvän tvingar mig att ha sex med honom fast jag inte vill det. Jag vet inte vad jag ska göra."

Eskilstuna2013-04-20 06:00

Det är exempel på frågor som Tjejjouren Meja i Eskilstuna får när de varje måndag kväll mellan 19-21 året runt har sin chatt öppen. Representanterna för Meja ringer också upp om personen som hör av sig hellre vill det.

Det är stor spännvidd på diskussionsämnena på chatten, inget är för stort, inget för litet.

Så här kan en fråga också se ut:
"Jag tog studenten för snart ett år sedan och vet inte alls vad jag vill göra med mitt liv och har nog aldrig riktigt vetat det. Jag är ensam och känner mig vilsen. Varför är det så här?"

Vi var på besök härom veckan hos Meja som sitter i samma lokaler som Kvinnojouren Moa i Eskilstuna. Hit får man i genomsnitt åtta samtal per måndagskväll. Ofta långa samtal. De som hör av sig via Mejas hemsida kan bo var som helst i landet. Flera andra tjejjourer i landet – som också nås via hemsidan – har sin chatt öppen andra vardagkvällar för att man alltid ska finnas till hands. Många hör av sig flera gånger.

I Eskilstuna den här måndagskvällen träffar vi Denice Jansson, 25, Angelica Ekström, 24, och Alexandra Wittgren, 21. Ytterligare tre tjejer finns till för att ta hand om chatten, men inte just denna kväll. Det är; Amanda Ekström, Malin Burge, Emma Fredriksson, Sofie Backman – som har fått en liten bebis och snart kommer tillbaka – och Therese Isaksson som för tillfället är ute och reser i världen.

Hur länge har chatten funnits?
– Sedan 2006. Meja bildades 2005. Men fortfarande verkar det som att alla inte vet att det är just det här som är grunden till Meja – Moas lillasysterorganisation – att vi finns till som stöd för unga tjejer och kvinnor, berättar Denise, Angelica och Alexandra. Vi finns helt enkelt här för att lyssna och stödja i nuet och sen kan vi hjälpa till att slussa vidare.

Var?
– Är det väldigt akut till polis, socialjouren eller att man ringer 112. Men annars vidare till den/de som kan ta hand om bekymret på bästa sätt, kanske dagen/dagarna efter samtalet.

Vilka åldersgrupper hör av sig?
– Det kan vara 10-åriga tjejer och upp till 35-åriga kvinnor.
Vilka är ni?
– Jag är socionom och jobbar som det, säger Denise.
– Jag är precis färdigutbildad beteendevetare, säger Angelica.
– Och jag går just min utbildning till beteendevetare här på Mälardalens högskola, säger Alexandra.

Alla har valt att ägna sig åt socialt arbete i sitt yrkesliv, därför tycker de det ideella engagemanget i Meja på fritiden känns viktigt och givande.

Övrig utbildning?
– Denice är anställd som arbetskonsulent. Vi strävar efter att alla i tjejjouren ska gå SKR:s Sveriges kvinno- och tjejjoruers riksförbunds grundutbildning under sitt första år i jouren. I utbildningen ingår bemötande, normkritiskt förhållningssätt och kunskaper om genus, makt och våld.

Hur känns det när ni går hem efter en chattkväll?
– Jag tycker verkligen det känns att man gjort en insats, säger Alexandra. Min känsla är även att många av de som ringer framför allt vill att någon finns där och hinner lyssna.

Klicka på länken "Se frågorna här" för att läsa frågor och svar från Mejas chat.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om