Sörmlandsgården lever upp på sommaren

Varje sommar på nationaldagen slår portarna till Sörmlandsgården upp för allmänheten för att sedan hållas öppna i tre månader.

Inger Hademalm är en del av föreningen Nya Sörmlandsgårdens Vänner och har arbetat på Sörmlandsgården i 15 år. Här sitter hon i finrummet inne i Grindastugan.

Inger Hademalm är en del av föreningen Nya Sörmlandsgårdens Vänner och har arbetat på Sörmlandsgården i 15 år. Här sitter hon i finrummet inne i Grindastugan.

Foto: Veronica Karlsson

Eskilstuna2022-07-19 19:57

Hit kan man komma för att njuta av en kaffe och sockerkaka i solen eller betrakta de olika husen från tidigt 1800-tal. Varje onsdag och söndag anordnas underhållning i samarbete med hembygdsföreningen och Nya Sörmlands vänner. Inger Hademalm är en del av Nya Sörmlands vänner och har arbetat på Sörmlandsgården i 15 år. Tidningen möter henne samma dag som det är dags att ta emot djuren till gården. Hon har på sig en kjol, ett förkläde och hätta som passar perfekt in i den pittoreska atmosfären.

– Jag tycker våra kläder är väldigt tjusiga. Vi har på oss dem hela dagarna förutom när vi sköter om djuren, man vill ju inte lorta ner sig, säger Inger.

undefined
Under tisdagen så anlände djuren till Sörmlandsgården, de kommer att stanna där tills lördag den 30/7.
undefined
Kaninen Zelda kom till Sörmlandsgården tillsammans med kaninen Lisa.

Två kaniner, två hönor och en tupp har hittills anlänt till gården men de ska även ta emot får senare under tisdagen. Djuren kommer att stanna tills lördag 30 juli och medan de är där sover alltid någon i personalen över på gården för att ha extra koll.

– God dag tuppen, kom ut och hälsa, säger Inger glatt och lockar på tuppen. 

– Jag tycker att det är så roligt att vi fick ta emot en tupp i år för hans galande drar hit nyfikna människor.

Inger berättar att de får hit många förskoleklasser och barn när djuren är på besök, de har lämnat lappar till förskolorna i området. Hon brukar skära små brödbitar som besökare kan mata djuren med och barnen får gärna hålla i kaninerna i vuxet sällskap. Det märks att Inger är väldigt mån om deras välmående, hon förklarar att de precis kommit hit ifrån landet så hon vill ge dem lite tid att vänja sig vid sin nya miljö.

undefined
Grindastugan, en parstuga från tidigt 1800-tal.

Sörmlandsgården består av många olika stugor, ladugårdar, torp och bodar, samtliga representerar hur en mellansvensk gård från 1800-talet kunde se ut. Vi beger oss in i Grindastugan, en parstuga från tidigt 1800-tal. På golvet står en smörkärna och på den öppna spisen finner man strykjärn och andra redskap som alla härstammar från 1800-talet. Inger säger att de brukar arrangerar en kväll om året där de Iagar mat i den öppna spisen.

– Vi brukar laga fläsk, korngryn och sill i kapprock. Det är mycket gott och brukar vara väldigt uppskattat, förklarar Inger.  

Fyra söndagar under sommaren får Ingrid och övrig personal ledigt. Då tar olika hembygdsföreningar över och anordnar försäljning av exempelvis ägg, honung eller vantar. Inger tar då tillfället i akt för att komma ikapp med övriga arbetsuppgifter på gården, som att kratta löv.

– Eklöv förmultnar inte på samma sätt som björklöv, så det måste man se till att underhålla. Ser ni gräsmattorna på taken av stugorna, de behöver man inte vattna utan de sköter om sig själva, det har jag tagit reda på, konstaterar Inger.

undefined
På Sörmlandsgården kan du uppleva känslan av en idyllisk svensk gård.

Inger berättar att hon trivs väldigt bra med att arbeta och ta hand om gården. De brukar få hit besökare av olika åldrar. Mor- och farföräldrar som kommer hit med sina barnbarn och kan visa och berätta hur de hade det när de var små eller turister som vill uppleva känslan av en idyllisk svensk gård. Sörmlandsgården har även blivit som en mötesplats för äldre som kan komma hit och njuta av en kaffe och samtala med andra besökare. Inger förklarar att försäljningen av fika går till djuren eller annat underhåll för gården.

– Alla som kommer hit är så tacksamma att vi har öppet. Det är aldrig någon som är ledsen här, alla är bara glada, säger Inger med ett leende på läpparna.

Fakta om Sörmlandsgården

1920 – Eskilstuna mottog en samling fornfynd och vardagsföremål från landsbygden av lantbrukaren Erik J Andersson.

Ett antal byggnader från landsbygden köptes in för att visa föremålen i form av ett museum.

Grindastugan: Flyttades 1921 från Nergården i Västergrinda by, Lilla Malma socken, Malmköping.

1924 – Sörmlandsgården invigs.

Tre byggnader brann ner 1982 men återställdes senare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!