Inges cykel stals ur förråd: "Vem har ansvaret?"

När Inge Andersson skulle göra iordning sin cykel för säsongen fanns den inte kvar i förrådet. Detta trots att både cykel och förråd var låst.

Inge Anderssons klassiska herrcykel av märket Crescent stals ur hans låsta förråd. Ett förråd som nu fyllts med saker som inte är hans.

Inge Anderssons klassiska herrcykel av märket Crescent stals ur hans låsta förråd. Ett förråd som nu fyllts med saker som inte är hans.

Foto: Lisa Hölne

Eskilstuna2021-04-22 20:27

Lika länge som Inge Andersson, 62, bott i ett av Kommunfastigheters radhus på Galléengatan i Eskilstuna har han haft sin fina cykel av märket Crescent. 17 år har gått och med åren har hans cykel blivit en veterancykel. När han beskriver den gör han det med vördnad.

– Det var en riktig kvalitetscykel, en blå gammal herrcykel med centralstöd och kromade fälgar. Den var nästan i nyskick, alla dekaler sitter kvar.

Nu är cykeln borta. Stulen ur hans låsta förråd.

– Den var låst med ett ordentligt lås som man måste ha vinkelslip för att få bort. Och jag hade den inlåst i ett förråd där jag hyr tre av fyra platser, säger Inge Andersson och fortsätter:

– Jag upptäckte det i lördags när jag skulle gå ner och pumpa däcken och göra iordning den för säsongen.

undefined
Där Inge Anderssons veterancykel brukade stå står det nu i stället en moped.

Förrådet är nu fyllt med saker som inte tillhör Inge Andersson. En moped står parkerad mitt i och det ligger verktyg och en hjälm på golvet tillsammans med andra saker. Men några brytmärken på dörren finns inte.

– Jag har varit i kontakt med Kfast och de säger bara att det måste vara någon som har nyckel som har varit inne, men att de inte kan göra något utan uppmanade mig att polisanmäla.

Och polisanmält har han gjort.

– Men polisen gör ingenting, de har inte ens varit här och tittat. Det jag undrar över är vem som har ansvaret? Ligger allt ansvar på mig som hyresgäst när det inte är jag som ska hålla koll på hur många nycklar som lämnats ut och om alla nycklar lämnats tillbaka, säger han och fortsätter:

– Och vad mer kan man göra för att skydda sin cykel än att ha den låst med ett ordentligt lås i ett låst förråd? Jag blir vansinnig på det här.

Helene Lindberg är förvaltare på Kfast. 

Hur vanligt är det med stölder hos er ur låsta förråd?

– Vi har ingen statistik över stölder i våra fastigheter. Då det är ett polisärende får vi hänvisa dit.

Vilket ansvar har ni när det gäller vilka som har tillgång till nycklar till förråden och nycklar som är i omlopp?

– Nycklar till förråden ansvarar hyresgästen själv för. I vissa fall har förråden cylinderlås, då får hyresgästen samtliga nycklar när de flyttar in i sin bostad, och väljer sedan hur dessa distribueras. Till de förråd som kräver hänglås är det hyresgästen som ansvarar för både lås och nyckel. Skulle det vara så att en hyresgäst inte lämnar tillbaka alla nycklar då hen flyttar ut från sin bostad byter vi lås och nycklar till den nya hyresgästen.

Kan man som hyresgäst känna sig trygg med att ens saker är säkra i era förråd?

– Trygghet är en fråga som vi ser allvarligt på, och vi arbetar aktivt med att våra hyresgäster ska känna sig trygga i och runt sin bostad. Vi arbetar med att utöka antalet taggsystem som finns till allmänna utrymmen i våra fastigheter. Bland annat till vinds- och källarförråd. Dessutom använder vi oss mer och mer av de säkerhetsklassade förrådssystemen från Troax för att säkerställa att hyresgästernas egendom är tryggt förvarad. Skulle vi märka att det är oroligheter, så som inbrott eller liknande, vid våra fastigheter har vi som rutin att utöka närvaron genom vårt vaktbolag.

Vilka rutiner har ni när det skett stölder ur något förråd?

– Om vi upptäcker inbrott meddelar vi alltid berörd hyresgäst och uppmuntrar till polisanmälan och anmälan till det egna försäkringsbolaget. Om det blivit några materiella skador på fastigheten vid inbrott polisanmäler vi skadegörelsen och reparerar dem.

Cykelstölder i siffror

I statistiken över handlagda brott i polisregion öst, där Sörmland ingår tillsammans med Jönköping och Östergötlands län, syns totalt 8131 cykelstölder förra året.

7454 av dessa avskrevs direkt. Av de 677 cykelstölder som faktiskt utreddes så väcktes åtal i 28 fall. Det ger en lagföringsprocent på 5 procent.

Under första kvartalet i år har 986 stölder av vanliga cyklar och 182 stölder av elcyklar anmälts i polisregion öst.

Källa: BRÅ

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!