Inget religiöst motiv bakom branden i Årby

Den tekniska undersökningen av brandplatsen vid moskén i Årby har inletts. Arbetet kompliceras av den stora mängden bråte, och kommer att pågå veckan ut.

Brandplatsen i Årby kommer att vara avspärrad åtminstone veckan ut.

Brandplatsen i Årby kommer att vara avspärrad åtminstone veckan ut.

Foto: Niklas Holm

Eskilstuna2023-09-27 16:52

Den alltjämt avspärrade brandplatsen vid Stora moskén i Årby fick på onsdagsförmiddagen besök av polistekniker med brandsökshund. 

Inga avgörande fynd har hittills gjorts men enligt polisens förundersökningsledare Anders Wigholm, vid enheten för grova brott, har man en uppfattning om var branden kan ha startat. Det specifika, och andra, områden ska senare i veckan undersökas närmare avseende eventuell förekomst av brandfarlig vätska.

– Teknikerna ska tillbaka både på torsdag och fredag. Vi tror oss veta ungefär var branden startade men behöver mer uppgifter från teknikerna för att kunna säga något definitivt, säger han.

undefined
Förundersökningen om mordbrand fortskrider men hittills finns det inga bevis för att branden var anlagd eller riktad mot moskén.

Enligt uppgift startade branden troligtvis inomhus i områdets nordvästra del, den sida som vetter mot Nystrandsgatan.

Den uppgiften och det faktum att Säkerhetspolisen inte har kopplats in talar för att branden, om den var anlagd, inte misstänks ha varit riktad mot moskén eller muslimer.

– Det finns inga indikationer överhuvudtaget på att det här skulle ha med religion att göra. Vi kan i nuläget inte heller säga att den var anlagd, men vi utreder det fortfarande som grov mordbrand, säger förundersökningsledaren.

undefined
Brandplatsen i Årby kommer att vara avspärrad åtminstone veckan ut.

Hur branden startade är fortfarande en obesvarad fråga. 

Polisen kan i dag bekräfta uppgiften om att något, oklart vad, detonerade på brandplatsen.

– Detonationen sker dock efter att branden startat, inte före. Något smällde där inne men vad det var vet vi ännu inte.

Flera förhör har hållits med vittnen, andra berörda och målsägare men vad som framkommit vill polisen inte avslöja. Polisen har även hämtat in ritningar över fastigheten och kartlagt vilka som äger och är folkbokförda på fastigheten.

Uppgifter om att hyresgäster i området skulle ha "fulkopplat" el via ett elskåp har kontrollerats och dementeras av polisen. Detsamma gäller uppgifter om att personer ska ha setts springa från brandplatsen.

– Det stämde inte. Det fanns ström men den kom den rätta vägen, och enligt vittnen var det heller ingen som sprang därifrån.

undefined
Än vet polisen inte vad som orsakade branden. Att det skett en detonation under brandförloppet är dock fastställt.

Enligt uppgift hade branden med lite tur kunnat släckas på ett tidigt stadium. Detta då hantverkare i området som, när de upptäckte branden, själva försökte släcka.

– De kopplade upp en slang och försökte släcka men brandens förlopp var för hastigt. Vi vet ju ännu inte om branden började invändigt eller utvändigt men genom att ta del av bilder och sammanställa vittnesuppgifter hoppas vi kunna få ett svar, säger Anders Wigholm.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!