Poetry slam är en tävling i estradpoesi som går ut på att framföra egenskrivna dikter på scen. Alla poeter har tre minuter på sig att framföra sitt bidrag, de får inte återvända dikter och får heller inte använda någon rekvisita. Allt hänger på rösten.
I Sverige har tävlingen funnits sedan 1995 och årets upplaga gick av stapeln i Kommendanthuset i Malmö.
– Det som skiljer poetry slam från många andra tävlingar är att det är ett väldigt folkligt arrangemang. Publiken bildar jurygrupper och röstar därefter fram en vinnare, säger Ingrid Stenlund och fortsätter:
– Därför känns det rätt godtyckligt att vinna. För resultatet hade verkligen kunnat se helt annorlunda ut, med en annan publik, en annan kväll, säger hon och skrattar.
Det är inte första gången den tidigare Eskilstunabon ställer upp i tävlingen. För två år sedan kom hon på tredje plats i tävlingen och året därefter knep hon andraplatsen.
– Det blev en snygg avslutning, det känns som att jag avslutar på topp nu, säger Ingrid Stenlund.
Så du kommer inte att ställa upp igen?
– Nej det kommer jag inte, men jag kommer att vara med och arrangera och fortsätta ha en fot i communityt, men inte som tävlande.
Vad framförde du för dikter under tävlingen?
– Lite lätt ironiska dikter om självhjälp och självutveckling, bland annat en tolkning av Maslows behovstrappa. Jag skulle säga att jag kör en hybrid av stand up, musik och teater.
Hon berättar vidare hur hon inspireras av mötet med publiken och att hon oftast utgår ifrån ett kommunikativt perspektiv när hon skriver. Något som går hand i hand med hennes yrkesval som logoped, som hon studerar till vid Uppsala universitet. Som logoped arbetar man med människor som lider av olika röst-, tal-, språk- och kommunikationssvårigheter.
– Jag älskar när jag får en reaktion direkt. Därför har det aldrig lockat mig att släppa en bok med mina dikter. Jag tror helt enkelt inte att det skulle göra sig lika bra, säger hon.
Men du, nu i bröllopstider, om man vill säga några väl valda ord, vad ska man tänka på?
– Åh, att prata från hjärtat. Det som är sant är ju det som är allra vackrast. Sen tycker jag alltid att man ska försöka prata mycket långsammare, när man blir lite nervös så är det lätt att man drar upp tempot, säger Ingrid Stenlund.