Hand upp – en investering i en medmänskligare stad

Förra året hanterade Stadsmissionen i Eskilstuna 42 ton fullt tjänligt matsvinn, som sedan delades ut till behövande hushåll genom verksamheten Matlaget. I år kommer den siffran nära fördubblas. "Det är många som lever i en svår ekonomisk situation. Matlagets verksamhet kan bidra till att bryta isolering och lindra människors nöd", säger Caroline Kallenberg, insamlings- och kommunikationschef på Stadsmissionen.

Caroline Kallenberg, insamlings- och kommunikationschef på Stadsmissionen, lovordar den virala insamlingskampanjen Hand Upp för Eskilstuna.

Caroline Kallenberg, insamlings- och kommunikationschef på Stadsmissionen, lovordar den virala insamlingskampanjen Hand Upp för Eskilstuna.

Foto: Fredrik Ahlberg

Eskilstuna2020-11-27 06:11

För andra året i rad genomför Stadsmissionen den virala insamlingskampanjen Hand upp för Eskilstuna, med syftet att skapa en medmänskligare stad –för alla. Näringslivet slöt upp, gjorde hand upp för Eskilstuna och samlade på så sätt in närmare 100 000 kr till Matlaget.

– I år vill vi uppmärksamma matfattigdomen i Eskilstuna genom att låta insamlingen gå till vår verksamhet Matlaget, säger Caroline Kallenberg.

Stadsmissionen har utvecklat ett nära samarbete med tio lokala matbutiker och tar i skrivande stund hand om 80 ton matsvinn.

– Det här är mat som vi hämtar upp dagligen året om. Den är fullt tjänlig och innan vi distribuerar den i matkassar till behövande hushåll går vi igenom allt och packar om den.

Människor som söker sig till Stadsmissionen kan ansöka om medlemsskap i Matlaget årsvis och sedan början av året har trycket ökat stadigt.

– Det är många i Eskilstuna som befinner sig i en svår ekonomisk situation. Vi ser tydligt att fler människor hamnar i akut nöd på grund av corona. Flera har blivit av med jobbet och handläggningstiden för a-kassa eller ekonomisk bistånd är lång och oro och ensamhet ökar kraftigt. 

undefined
Eskilstuna Stadsmission håller till i Klosters församlingshems källare

Caroline Kallenberg beskriver ett läge där det går snabbt att hamna i utanförskap och där Stadsmissionen kan göra en konkret insats för att lindra.

– Utan mat i magen kan man inte fatta vettiga beslut. När vi hjälper till med matstöd så kan så kan det bidra till att minska den ekonomiska stressen över att kanske inte kunna köpa vinterkläder till barnen. Vi stöttar också i viktiga kontakter med kommun och myndigheten. 

– Vi ser också till att barnen i dessa hushåll får åka på utflykt, grilla korv med nya vänner, kanske vara på sommarkollo under ett par dagar. Aktiviteter som för barn runt omkring är så självklara.  

I dagsläget är 105 hushåll i Eskilstuna anslutna till Matlaget och om trenden håller i sig kommer den siffran att stiga. Många av dessa är barnfamiljer.

– Det har varit ett högt tryck på oss och vi är lite trångbodda i vår källarlokal i Klosters församlingshem. Just nu ser vi över möjligheten att flytta in i mer ändamålsenliga lokaler framöver.

Caroline Kallenberg riktar stor tacksamhet till alla som på olika sätt engagerar sig, företag, privatpersoner och stiftelser som gör Matlagets insats möjlig och hon lovordar verksamhetens volontärer.

– Det finns en reell fattigdom i Eskilstuna och med vår verksamhet försöker vi lindra och hitta lösningar framåt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!