Miljökontoret varnar för oseriösa skönhetssalonger

Bistande hygien, dålig städning och felaktigt rengjorda verktyg. Riskerna att drabbas av infektioner och blodsmitta gör att miljökontoret i Eskilstuna nu går ut och varnar för oseriösa skönhetssalonger.

Alla salonger som ägnar sig åt skärande eller stickande verksamhet måste registreras hos kommunen. Nu varnar miljöinspektörerna för att gå till oregistrerade hemmasalonger där hygienen aldrig kontrolleras.

Alla salonger som ägnar sig åt skärande eller stickande verksamhet måste registreras hos kommunen. Nu varnar miljöinspektörerna för att gå till oregistrerade hemmasalonger där hygienen aldrig kontrolleras.

Foto: Carlos Osorio/TT, Henrik Witt/TT, Rebecka Jonsson

Eskilstuna2022-08-30 20:31

Alla salonger som utför skärande och stickande behandlingar måste anmäla sin verksamhet till kommunens miljökontor. Det handlar bland annat om tatueringar, piercing, microneedling och sedan ifjol även rakning med kniv, nålepilering och öronhåltagning med inkapslad kassett.

Nu går miljöinspektörerna ut och varnar kunder för att vissa utövare inte är registrerade hos kommunen – och därmed inte heller kontrolleras gällande hygien och renlighet.

undefined
Tatuerare måste vara registrerade hos kommunen. Under inspektionerna kontrolleras bland annat märkningen på tatueringsfärgerna.

Framför allt handlar det om verksamhet som bedrivs i hemmet.

– Vi vet att det finns människor som erbjuder behandlingar hemifrån och de har vi svårt att nå. Annars försöker vi hålla oss uppdaterade om vilka salonger som finns, genom hemsidor och kartor, men vi går också runt själva på stan och tittar, säger miljöinspektören Emelie Bergström.

Miljökontoret gör regelbundna besök hos de registrerade salongerna. Då kontrolleras bland annat hygien, städning, rengöring av verktyg, kemikalier, avfallshantering av exempelvis nålar samt märkning av tatueringsfärg.

Om salongen inte har skött sig fattar miljöinspektörerna beslut om åtgärder. Salongen får en viss tid på sig att lösa problemen.

– Är det väldigt allvarligt kan vi besluta om stängning tills de har åtgärdat bristerna.

undefined
Piercing är ett exempel på "skärande och stickande verksamhet" som är registreringspliktig. Kommunen kontrollerar bland annat att redskapen rengörs på rätt sätt.

Emelie Bergström uppmanar konsumenter att bara anlita salonger som är registrerade hos kommunen. Vilka som är det kontrollerar man enklast genom ett samtal till miljökontoret. Det finns ingen öppen förteckning och salongerna får ingen dekal eller liknande att sätta upp för att visa att de är registrerade.

Miljökontoret får ibland tips om hemmasalonger när de är i kontakt med etablerade salonger. Nu vänder de sig också till kunderna för att höja medvetenheten, bland annat genom Facebookinlägg.

Som konsument finns det stora risker med att anlita en tatuerare eller piercare som inte genomgår regelbundna kontroller, menar Emelie Bergström.

– Om de inte har tillräckliga hygienrutiner kan man få in virus eller bakterier som kan orsaka infektioner. Det finns risk för blodsmitta om verktygen inte rengörs på rätt sätt. Det kan vara svårare att upprätthålla hygienen och städningen i hemmiljö.

undefined
Sedan ifjol måste också bland annat barberare som rakar med kniv anmäla sin verksamhet till kommunen.

Hon upplever att antalet salonger hela tiden ökar.

– Det kommer ju många nya typer av skönhetsbehandlingar och branschen utvecklas hela tiden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!