Riksbanken beräknar att svenskarna har 2,6 miljarder kronor i mynt som snart blir oanvändbara.
Enligt en undersökning från 2015 har ett genomsnittligt svenskt hushåll över 700 kronor i mynt hemma. I juni 2017 blir de ogiltiga. En stor del av mynten förväntas visserligen sugas upp av handeln, men för privatpersoner som behöver bli av med fler mynt på en gång är det inte lika enkelt.
På myntkartan.se, där riksbanken sammanställt de platser där man kan växla in sina gamla mynt, finns bara fyra stycken sådana platser i Eskilstuna. Tre av dem är banker, som bara erbjuder tjänsten till bankens egna kunder. Den fjärde är ett växlingskontor, som tar ut en avgift för att sätta in pengar. För den som har Nordea som sin bank finns inga möjligheter att växla in sina pengar gratis i Eskilstuna. Det lokala kontoret har nämligen ingen kontanthantering.
Och även för den som har en bank som kan ta emot mynt är det inte helt okomplicerat. För att undvika penningtvätt måste den som lämnar in kontanter kunna redovisa dess ursprung.
– Om man hittar ett kontor i närheten som kan ta emot mynt, då kan du komma in med dina mynt i ett rör, men då måste man också kunna förklara vart pengarna kommer ifrån, säger Janina Pfalzer på Nordea.
Nu vill riksbanken påminna att om man har stora mängder mynt hemma kan det vara dags att börja tänka på hur man ska bli av med dem.
– Man kan givetvis inte komma med jättestora mängder mynt på en gång, det blir ju jättesvårt för handlarna. Men man kan tänka på att ta med sig mynt och använda dem när man går och handlar – och att inte börja spara i en ny burk, säger Tommy Persson på riksbanken, som jobbar med kommunikationen runt de nya mynten.
Isabelle Golles på Eskilstuna Innerstad, en sammarbetsorganisation för lokala handlare, menar dock att man är förberedda på en ökad kontanthantering.
– Ja självklart förbereder vi oss, det finns ju klara riktlinjer för hur man ska hantera det här.
För butikerna befarade man innan sedelutbytet började under förra året att en ökad kontanthantering också skulle kunna leda till en ökad rånrisk. Något sådant har man dock inte märkt av.
– Det är ingen information som har nått mig, och det tyder ju på att det inte har varit några större problem, säger Isabella Golles.
– Nu handlar det dessutom om mynt, så det är inte så stora värden. Så jag ser inte mynthantering som någon säkerhetsrisk.
På MM SPORT ser butiksbiträdet ganska förvånad ut, när Eskilstuna-Kuriren frågar.
– Va? Kommer det nya mynt? Det hade jag ingen aning om, säger Rasmus Lehto skrattandes.